Južna Koreja
0

Sahranjen Kim Dae-Jung

SRNA
Kim Dae-Jung, bivši predsjednik Južne Koreje, sahranjen je uz najviše državne počasti u Seulu, a sahrani je prisustvovala i visoka državna delegacija iz Sjeverne Koreje.

Komemorativni skup održan je u Skupštini Južne Koreje, gdje je Kim 1998. godine preuzeo predsjedničku dužnost koju je obavljao do 2003. godine.

Kim Dae-Jung preminuo je u utorak u 86. godini, a u Južnoj Koreji tada je proglašena šestodnevna žalost.

Sahrani bivšeg južnokorejskog predsjednika prisustvovala je i visoka državna delegacija iz Sjeverne Koreje koju je poslao predsjednik Kim Jong Il.

Delegaciju je tokom boravaka u Južnoj Koreji primio aktuelni predsednik Liju Mijun Bak, nekoliko sati prije sahrane.

Bivši južnokorejski predsjednik bio je veoma cijenjen i u Sjevernoj Koreji.

Smatra se da je on dao veliki doprinos pokušaju pomirenja korejskog naroda i prevazilaženju raskola koji decenijama postoji između dvije države sa različitim političkim sistemima.

Južna Koreja je pod vlašću Kima Dae-Junga slala humanitarnu pomoć svojim sunarodnicima na sjeveru, a Kim se 2000. godine na istorijskom samitu u Pjongjangu sastao sa sjevernokorejskim kolegom Kim Jong Ilom.

Poslije tog sastanka uslijedilo je pokretanje više projekata za pomirenje između dva naroda, ali su odnosi ponovo zategnuti dolaskom na vlast u Južnoj Koreji Lija, koji je uslovio nastavak davanja pomoći odustajanjem Sjeverne Koreje od izgradnje nuklearnog oružja.

Južna i Severna Koreja i dalje su zvanično u ratu još od 1953. godine, jer između tih država nikada nije potpisan mirovni sporazum.

Jake vojne trupe sa obje strane granice i dalje se nalaze uz demilitarizovanu zonu i 38 paralelu koja dijeli Koreju na dva dela.