Svijet
0

Saddam Hussein ponovo istjeran iz sudnice

FENA
Bivši irački predsjednik Saddam Hussein ponovo je u utorak istjeran iz sudnice u Bagdadu, gdje mu se sudi za genocid nad Kurdima, nakon što je odbio da sasluša suca koji je tražio od njega da šuti, izvještavaju novinari s lica mjesta.

"Ovdje ste vi optuženi a ja sam sudija", rekao je sudac Mohammed al-Oreibi al-Madžud al-Khalifa, naredivši bivšerm predsjedniku da napusti sudnicu jer ne želi da ušuti.

Saddam Hussein, koji je već treći put istjeran iz sudnice u sedmici dana iz sličnih razloga, izašao je smijući se.

Ostali optuženi su počeli protestirati, a sudija je zatražio tišinu. "Niko ni riječi, Saddam, vani, ostali nek sjednu", naredio je Khalifa čuvarima.

Najbučniji od optuženih je bio bivši komandant iračke vojske Sultan Hachem Ahmed al-Tai, rekavši da neće sjesti, vičući i upirući prstom u sudiju.

"Ne podižite glas na mene.Vi ste optuženi", rekao je sudija, a potom ga izbacio iz sudnice. Ostali optuženi, posebno zamjenik komandanta vojnih operacija Hussein Rachid al-Takriti, ponovo su zatražili da napuste salu. " I ja želim napustiti sudnicu", rekao je al-Tikriti.

Sudija je potom zatražio sat vremena prekida rasprave.

Saddam je iz sudnice izbačen i jučer te tokom prethodne rasprave održane prošle sedmice nakon što je protestovao jer je vlada odlučila otpustiti Al-Ureybijeva prethodnika koji je izjavio kako bivši irački čelnik "nije diktator".

Saddam i još šestorica optuženi su i prijeti im smrtna kazna zbog genocida nad 180 hiljada kurdskih seljaka, od kojih su mnogi ubijeni otrovnim plinom.

Svi branitelji napustili su suđenje kad je dosadašnji sudac smijenjen, ali sud je optuženima odredio druge.