Svijet
0

SAD želi njemačke snage na granici Libanona i Sirije

FENA
Sjedinjene Države žele vidjeti njemačke snage na granici između Libanona i Sirije jer bi one spriječile krijumčarenje oružja za libanonsku militantnu skupinu Hezbollah, javio je u subotu Izraelski radio.

Prijedlog je prenesen libanonskoj vladi, ali do sada nije postignut sporazum o tome, javio je radio.

Izrael zahtijeva raspoređivanje međunarodnih snaga na 330 kilometara granice s devet graničnih prijelaza između dvije zemlje koja predstavlja glavnu liniju opskrbe oružjem za Hezbollah iz Sirije i Irana.

Sirija odbija raspoređivanje međunarodnih snaga na svojim granicama, a sirijski predsjednik Bashar al-Assad je u intervjuu prošlog mjeseca izjavio kako bi raspoređivanje takvih snaga na libanonsko-sirijskoj granici smatrao neprijateljskim činom prema svojoj zemlji.

Istodobno talijanski premijer Romano Prodi rekao je u subotu kako se Sirija "u načelu" suglasila dopustiti da Evropska unija rasporedi snage na njezinu granicu kako bi pomogla zaustavljanje dotoka oružja u Libanon.

Prodi je kazao kako je nekoliko puta razgovarao s Assadom u proteklih par dana.

"Podsjetio sam predsjednika Assada da Evropska unija ima značajno iskustvo u programima obuke za graničare i kako bi ideja misije pomoći EU-a na granici između Sirije i Libanona bila izvrstan signal za suradnju Sirije i Evrope", rekao je u saopćenju Prodi.

"Predsjednik Assad se u načelu suglasio", kazao je on.

Prodi je rekao, prenosi Hina, kako se pojedinosti prijedloga razrađuju te da će biti predstavljen na susretu odbora za vanjske poslove EU-a u četvrtak u Bruxellesu.