Svijet
3

SAD zbog nasilja zatvorile ambasadu u Libiji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Američke Države zatvorile su svoju ambasadu u Libiji u subotu i evakuirale diplomate u susjedni Tunis pod američkom vojnom pratnjom usljed pogoršavajuće sigurnosne situacije u Tripoliju dok se sukobi između suparničkih paravijnih snaga intenziviraju, saopćio je State Department.

"Zbog trenutnog nasilja, koje je rezultiralo sukobima između libijskih paravojnih snaga u neposrednoj blizini američke ambasade u Tripoliju, odlučili smo privremeno premjestiti naše osoblje iz Libije", kazala je glasnogovornica Marie Harf.

Ovo povlačenje istaklo je zabrinutost Obamine administracije zbog povećanog rizika za američke diplomate u inozemstvu, posebno u Libiji, gdje se sjećanja na smrtonosni napad na američku diplomatsku misiju u Bengaziju 2012. godine još uvijek svježa, a politički prevrati ostaju svježi uoči nove istrage Kongresa o incidentu.

"Osiguravanje naših objekata i sigurnosti našeg osoblja su glavni prioriteti odjela i ovu odluku nismo lako donijeli", kazala je Harf.

"Sigurnost mora biti na prvom mjestu. Nažalost, moralo smo poduzeti ovaj korak jer lokacija naše ambasade je u neposrednoj blizini intenzivnih sukoba i nasilja između libijskih frakcija", dodala je ona.

Evakuacija je popraćena objavljivanjem upozorenja State Departmenta protiv putovanja u Libiju i preporuke da svi američki državljani smjesta napuste tu zemlju, javio je AP.

Američko osoblje u ambasadi u Tripoliju, koje je već radilo s ograničenim brojem osoblja, napustilo je glavni grad u zoru i cestom otputovalo u Tunis, kazala je Harf.