Svijet
0

SAD zatražio uvođenje sankcija protiv Irana

FENA
Sjedinjene Države zatražile su uvođenje sankcija protiv Irana zbog njegovih nuklearnih aktivnosti.

Američki izaslanik Gregory Schulte u srijedu je u Beču izjavio na skupu direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju da je došlo vrijeme da se diplomacija podupre međunarodnim sankcijama.

Američki izaslanik je dodao da je takav postupak nužan zbog – kako je rekao – iranskih laži u prošlosti, nedostatka transparentnosti, provokativnog ponašanja i neuvažavanja međunarodnih obveza, javio je Glas Amerike.

Međutim, tri ključne evropske zemlje – Britanija, Njemačka i Francuska, pozvale su Iran da obustavi obogaćivanje urana kako bi izbjegao sankcije.

Glasnogovornica Evropske unije je u srijedu objavila kako je odgođen za petak planirani sastanak povjerenika Evropske unije za vanjsku politiku Javiera Solane i glavnog iranskog pregovarača za nuklearnu problematiku Alija Laridžanija.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u petak izjavila da odgoda sastanka između Solane i Laridžanija znači da Iran vjerovatno neće ispuniti međunarodne zahtjeve o prestanku obogaćivanja urana, prenio je Reuters u petak.

Rice je ostavila otvorenom mogućnost da se obustavi uvođenje sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda postupi li Iran u skladu s međunarodnim zahtjevima, ali dodala je da otkazivanje sastanka pokazuje kako ta mogućnost blijedi, objavila je agencija dpa.

Ministri vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države, zajedno s Njemačkom sastat će se iduće sedmice u New Yorku i razmotriti korake koje treba poduzeti protiv Irana, rekla je američka državna tajnica. Ministri će u to vrijeme biti u New Yorku na sastancima Ujedinjenih naroda.