Svijet
24

SAD: Ubica novinarke i snimatelja pokušao izvršiti samoubistvo

Klix.ba
Naoružani napadač koji je ubio novinarku i snimatelja televizije WDBJ7 tokom intervjua uživo u Virginiji, pokušao je izvršiti samoubistvo, potvrdila je policija, javljaju američki mediji. Iako je u ranijim izvještajima navedeno da se ubio, ubica je preživio, ali je u kritičnom stanju.

Vester Lee Flanagan II, koji je u programu bio pod nazivom Bryce Williams, hvalio se o ubistvu i pucnjavi na Twitteru te je postavio videa. Upucao se na cesti I-66 u Fauquier Countyju, objavila je WDBJ citirajući policiju.

Prema navodima Washington Posta, Vester se vozio automobilom kada ga je policija pokušala zaustaviti, no pobjegao im je. Potom se čuo pucanj i vozilo je sletjelo s ceste. Pronašli su ga s ranom od metka. Mislili su da je mrtav, ali su mu napipali puls. Prebačen je u bolnicu gdje su mu konstatovane povrede opasne po život.

Prije nego su mu ukinuti računi Flanagan je objavio video pucnjave na Twitteru i Facebooku. Prema njegovom LikendIn profilu, imao je 41 godinu te je radio za ovu televizijsku kuću od marta 2012. do februara 2013. godine kao multimedijalni novinar. Televizijska stanica WDBJ potvrdila je da je njihov bivši uposlenik te da je dobi otkaz prije dvije godine, ali da to nije dobro podnio.

"Vester je bio nesretan čovjek. Zaposlili smo ga kao reportera i imao je talenta i iskustva. No, ubrzo je dobio reputaciju osobe s kojom je bilo teško raditi. Bio je tip ljudi koji su govorili uvredljive stvari. Nakon mnogih incidenata prouzrokovanih njegovim bijesom, otpustili smo ga. Nije to dobro podnio i morali smo zvati policiju da ga izvede iz zgrade", rekao je izvršni direktor.

Sa snimka ubice
Sa snimka ubice

Na snimku koji je sklonjen s Twittera vidjelo se kako napadač prilazi Alison koja je nesvjesna situacije nastavila postavljati pitanja. U drugom videu, napadač je počeo pucati, a Alison je počela bježati no pogodio je i nju.

U ovom fatalnom pohodu ubijeni su Adam Ward i Alison Parker, dok je žena koju su intervjuisali Vicki Gardner povrijeđena i trenutno je na operacionom stolu.

Napadač je i ranije pisao o novinarki Alison kazavši kako je imala rasističke komentare, a da ga je Adam napao dok su radili zajedno.