Svijet
0

SAD: Tajni nadzor muslimanskih objekata

FENA
Vlada Sjedinjenih Država priznala je postojanje tajnog programa nadziranja muslimanskih objekata u Americi.

Svrha monitoringa džamija i brojnih privatnih adresa, prema izvještaju koji donosi "US News & World Report", bilo je mjerenje stupnja radioaktivnosti kako bi se spriječili eventualni napadi Al-Qaide nuklearnim oružjem.

Nuklearni nadzor počeo je nakon napada 11. septembra 2001. a pokrenuo ga je jedan od odjela FBI-ja.

Tijekom gotovo četiri godine uzimani su uzorci zraka oko muslimanskih objekata u Washingtonu, Chicagu, Detroitu, Las Vegasu, New Yorku i Seattleu.

Na vrhuncu programa samo u Washingtonu tri vozila su nadzirala 120 objekata dnevno.

"U brojnim slučajevima istražitelji su ulazili na privatna imanja bez sudskog naloga, kažu oni koji su upoznati s provedbom programa", ističe "US News & World Report".

Savezni dužnosnici čije izjave prenosi list, tvrde da za monitoring koji se provodio na javnom dobru, poput naprimjer parkirališta, nisu bili potrebni sudski nalozi. Oni odbacuju optužbe da je program bio usmjeren protiv muslimana.

Međutim, izvršni direktor Vijeća islamsko-američkih odnosa Nihad Awad, prenosi BBC, ne krije razočaranje.

"Izrazili smo spremnost raditi s vladom. U nekoliko agencija provodili smo obuku o tome kako se odnositi prema muslimanskoj zajednici. Ne mogu tek tako špijunirati svoje prijatelje u muslimanskoj zajednici. Ovaj program dodatno izolira američke muslimane", rekao je Awad.