Hugo Chavez
0

'SAD stoje iza protesta u Iranu'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez izjavio je da vjeruje da SAD stoje iza protesta u Iranu, pokrenutih nakon predsjedničkih izbora 12. juna, na kojima je predsjednik Mahmud Ahmadinejad ubjedljivo pobjedio.

Chavez za te tvrdnje nije dao nikakve dokaze, ali je ocijenio da se nemiri u Iranu odvijaju po obrascu sličnih dešavanja već viđenih u drugim zemljama, gdje su bili umiješani Centralna obavještajna agencija (CIA) i "imperijalistička ruka" evropskih zemalja.

Kako prenosi u četvrtak BBC, Chavez je ovo izjavio samo nekoliko sati pošto je potvrđeno da su Venecuela i SAD odlučile da obnove odnose na ambasadorskom nivou, prekinute prošle godine.

Venecuela je najavila da će se njen ambasador vratiti u Washington u petak. Neimenovani izvori američkog State departmenta su potvrdili da će se ambasador SAD-a vratiti u Caracas, ali nisu precizirali kada.

Chavez je protjerao američkog izaslanika u Caracasu u septembru prošle godine zbog spora nastalog kada je Bolivija, saveznik Venecuele, optužila Washington da se miješa u njene unutarnje poslove. SAD su na to odgovorile protjerivanjem ambasadora Venecuele, podsjećaju u četvrtak agencije.