Slučaj u Kaliforniji
34

SAD: Sigurnosna kamera snimila policajce dok tuku autističnog tinejdžera

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Kamera na kućnim vratima zabilježila je kako policajac u Vacavilleu u Kaliforniji bacio 17-godišnjaka na zemlju i udario ga u lice.

Kako prenosi CBS, otac pretučenog tinejdžera objavio je, sada viralni, videozapis incidenta na Facebooku, rekavši da njegov sin Preston ima autizam i poremećaj hiperaktivnosti s nedostatkom pažnje (ADHD).

Incident se dogodio u srijedu popodne, napisao je Adam Wolf na Facebooku, kada je Prestonu "agresivno prišao" policajac iz Vacavillea.

Video prikazuje Prestona kako stoji sa svojim skuterom na pločniku u prigradskom naselju kada policajac izlazi iz svog vozila i prilazi mu dok agresivno viče da sjedne. Preston se povinuje i sjedne prekriženih nogu. Tada se čini da policajac viče na tinejdžera da ispruži noge, a kad to odmah ne učini, policajac uzima njegov skuter i odbacuje nekoliko metara dalje.

Čini se kao da policajac pokušava zgrabiti dječaka, u tom trenutku, kako je vidljivo na videosnimku, Preston pokušava pobjeći, a policajac ga hvata za ruku i baca na ulicu.

Drugi video snimak prikazuje policajca koji je preskočio tinejdžera koji je bio leđima na cesti. Policajac mu više puta viče da stavi ruke iza leđa jer ostaje u istom položaju i vidi se kako ga udara po licu.

"Udarili ste me nogom u glavu", čuje se Preston kako viče na policajca.

Tada policajac odgovara, "Bit ćete povrijeđeni. Ne tjerajte me da vas više povrijedim. Ne tjerajte me da vas više povrijedim."

Zatim još dva policajca dolaze na mjesto događaja.

Wolf je rekao medijima da je malo prije tog događaja jedan tinejdžer pokušao da se potuče s Prestonom u blizini mjesta incidenta s policijom, te da je njegov sin podigao komad metala ili metalni stub sa zemlje kako bi se branio. Intervenirala je odrasla osoba, a zatim je Preston otišao.

Vršilac dužnosti šefa policijske uprave Vacaville Ian Schmutzler rekao je u izjavi za CBS News da cijeni "opravdanu zabrinutost" zbog incidenta i da odjel u potpunosti istražuje šta se dogodilo.

Schmutzler je također osporio izvještaje da je policajac na video snimku znao da Preston ima autizam.

"Pretražujemo audio snimke, video zapise s policijskih kamera i bilo koji drugi vizuelni ili audio dokaz koji možemo pronaći", rekao je Schmutzler.

Policija je u četvrtak otišla kod Prestonove kuće i sastala se s članovima porodice kako bi "podstakla dijalog potreban da bi se shvatilo šta se dogodilo sa svih stanovišta", rekao je Schmutzler.

"Bilo kada da se primijeni sila, teško je to promatrati. Odjel ozbiljno shvaća upotrebu sile, a nadzor nad svim postupcima upotrebe sile pregledava nadzornik, zapovjednik straže i odbor za preispitivanje upotrebe sile", rekli su.