Svijet
0

SAD: Počelo testiranje laserskog sistema za raketnu zaštitu civilnih aviona

FENA
Transportni avion MD-10, opremljen proturaketnim sustavom Guardian tvrtke Notrhrop Grunman, poletio je u utorak iz međunarodne zračne luke u Los Angelesu na komercijalni let, saopćila je kompanija.

FedExov let označio je početak operativnog testiranja i vrednovanja laserskog sistema dizajniranog za odbranu od ručnih lansera protuavionskih raketa prilikom polijetanja i slijetanja aviona.

Prilagođen od vojne tehnologije, Guardian je dizajniran tako da otkrije lansiranje projektila i potom usmjeri laserski zrak na sistem za lociranje cilja na glavi rakete i omete signale koji vode raketu. Laser je nevidljiv i siguran za oči, kazali su predstavnici proizvođača.

"Prvi put ćemo moći prikupiti vrijedne logističke podatke dok upravljamo Guardianom na rutinskom komercijalnom letu", rekao je Robert DelBoca, potpredsjednik i generalni direktor Odjela za odbrambene sisteme Northrop Grummana.

Tokom sadašnje faze testiranja, koja završava u martu 2008., devet aviona MD-10 bit će opremljeno sistemima Guardiana. Planirano je da se sistem u budućnosti koristi i na putničkim zrakoplovima.