Svijet
0

SAD osudile gušenje medija u Bjelorusiji

FENA
Sjedinjene Američke Države oštro su osudile akciju protiv novinara u četvrtak u Bjelorusiji i okarakterizirale režim predsjednika Aleksandera Lukašenka kao "brutalnu" diktaturu.

"Režim Lukašenka se ponovo pokazao kao brutalna i autoritarna diktatura koja drastično ignorira ljudska prava i osnovne slobode", rekao je portparol State Departmenta Sean McCormack i podvukao da su novinari uhapšeni bez "legitimnog razloga", javio je Reuters.

U pročitanom saopćenju McCormack je dodao "pozivamo Bjelorusiju da prekine s progonom preostalih nezavisnih medija koji još uvijek pokušavaju da realno izvještavaju o realnosti i da poštuju slobodu govora", javio je DPA.

Ruska državna novinska agencija Itar-Tass je pak prenijela izjavu zamjenika načelnika Odsjeka za informacije bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Vanšine da domaći novinari koji rade za dvije nezavisne radiostanice - poljski radio Račja, Evropski radio i TV Belsat, "to čine protuzakonito".

"Sada kada su imena ovih stranih medijskih struktura spomenuta u medijima može se zvanično potvrditi da njihovi predstavnici nemaju akreditacije za rad u Bjelorusiji", izjavila je Vanšina.

Prema Reutersu, bjeloruska obavještajna služba je upala u kuće i urede više desetina novinara u nekoliko gradova.

McCormack je još rekao da SAD poziva vlasti Bjelorusije da "odmah oslobode uhapšene i zatvorene i osiguraju povrijeđenima neophodnu njegu, a da odgovorni treba da snose krivicu".

Odnosi SAD-a i Bjelorusije su dalje pogoršani ovog mjeseca pošto su vlasti u Minsku zatražile od američkog ambasadora Karen Stewart da napusti zemlju, a od administracije u Washingtonu da smanji broj zaposlenih u ambasadi.

SAD su, prema Reutersu, te zahtjeve ispunile.