Svijet
0

SAD odustale od davanja statusa kandidata Ukrajini i Gruziji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je "zadovoljna" odlukom Sjedinjenih Država da odustanu od davanja statusa zvaničnog kandidata za priključenje NATO-u Gruzije i Ukrajine, izjavio je u petak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

"Zadovoljan sam što je razum preovladao", rekao je Medvedev iz Havane, a navodi ga agencija Ria-Novosti, žaleći što se to desilo,"nažalost" na kraju rada aktuelne američke administracije".

Američka državna tajnica Condolezza Rice objavila je u srijedu da neće insistirati na davanju Gruziji i Ukrajini statusa zvaničnoga kandidata za priključenje NATO-u, što je glavna tačka dnevnoga reda sastanka ministara vanjskih poslova Saveza 2. i 3. decembra u Bruxellesu.

Za uzvrat, Rice je predložila da se transformiraju "komisija NATO-Gruzija i komisija NATO-Ukrajina u strukturama unutar kojih ćemo moći intenzivirati naš dijalog i naše aktivnosti s obije zemlje".

SAD i većina zemalja centralne Evrope su za priključenje, ali Njemačka i Francuska su zabrinute zbog Rusije koja neprijateljski gleda na takvu perspektivu ovih zemalja.