Joe Biden
0

"SAD nikada neće priznati Abhaziju i Južnu Osetiju"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"SAD nikada neće priznati Abhaziju i Južnu Osetiju", izjavio je u četvrtak potpredsjednik SAD-a Joe Biden ističući da Washington "podržava teritorijalnu cjelovitost Gruzije u okviru međunarodno priznatih granica zemlje".

"SAD pozivaju cijelu međunarodnu zajednicu da ne priznaju Abhaziju i Južnu Osetiju", rekao je Biden obraćajući se poslanicima u skupštini Gruzije, prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

Potpredsjednik SAD-a je pozvao i Rusiju da u potpunosti ispuni uslove sporazuma o prekidu vatre između Rusije i Gruzije, potpisanog u augustu 2008. i izvede rusku vojsku na pozicije do početka oružanog konflikta, prenijela je ruska državna agencija.

"Znam da neki od vas u Gruziji brinu zbog toga da naš pokušaj resetovanja odnosa s Rusijom ne bude na račun interesa Gruzije, kažem vam jasno, tako neće i ne može biti", rekao je Biden.

Istakao je da je u Gruziju doputovao po nalogu predsjednika SAD-a Baracka Obame te poručio da SAD ne namjeravaju ostvariti resetovanje odnosa s Rusijom na račun interesa Gruzije.

Navodeći da će SAD razvijati strateško partnerstvo s Gruzijom, potpredsjednik SAD-a je rekao da Povelja o strateškom partnerstvu iz januara 2008. podrazumijeva vrlo aktivnu saradnju u vodećim sferama - odbrane, sigurnosti, supremacije zakona, pomoći demokratiji.

"Strateško partnerstvo dvije zemlje nije usmjereno ni protiv koga", istakao je Biden.

Dodao je da će SAD i dalje podržavati težnju Gruzije da postane članica NATO-a.

"SAD će aktivno raditi da potpuno podržava Gruziju na njenom putu u NATO", istakao je on.

Interfax je prenio da je Biden rekao da je prije godinu dana bio u Tbilisiju "u ne najbolje vrijeme i bio zajedno sa Sakašvilijem kada su se nad gradom čule eksplozije".

"I tada sam obećao da ću učiniti sve za Gruziju", rekao je on.

Ruski mediji javili su da se Biden u Tbilisiju, pored susreta s liderima opozicije, sastao i s predsjednikom Gruzije Sakašvilijem i drugim gruzijskim funkcionerima.

Sakašvili je, prilikom susreta, rekao da je kurs Gruzije ka stupanju u NATO i izgradnji demokratske i nezavisne države nepovratan jer je izbor naroda Gruzije, koji je načinio odavno i potvrdio na svenarodnom plebiscitu u januaru 2008., prenosi Itar-Tass.

On je zahvalio Washingtonu na aktivnoj i dugogodišnjoj podršci Gruziji, američkom potpredsjedniku na pomoći SAD-a koja se ukazuje Gruziji i Obami koji je rekao da u 21. stoljeću ne treba da postoje sfere uticaja.

"Te riječi su za Gruziju kao muzika", rekao je šef gruzijske države.