Svijet
0

SAD neće priznati rezultate izbora u Zimbabveu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države neće priznati ishod drugog kruga predsjedničkih izbora u Zimbabveu u petak, izjavila je visoka zvaničnica State Departmenta.

Jendayi Frazer izjavila je za BBC da Robert Mugabe ne može odnijeti legitimnu pobjedu u jeku trenutne kampanje nasilja protiv opozicije.

Opozicioni lider Morgan Tsvangirai povukao se iz utrke, ali je Mugabe izjavio da će se izbori održati po planu.

Južnoafrički lideri sastat će se u srijedu kako bi raspravljali o krizi.

Članice regionalnog bloka Južnoafričke razvojne zajednice (SADC) trebale bi se sastati u Svazilandu - dok neke insistiraju na uspostavi prijelazne vlade u Zimbabveu.

Ne očekuje se da će skupu prisustvovati južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki, koji je pokušavao posredovati u Zimbabveu, javio je Reuters.

Tsvangirai je pronašao utočište u holandskoj ambasadi u Harareu od nedjelje navečer, tvrdeći kako se boji za vlastiti život. On je pozvao na slanje UN-ovih mirovnih snaga u Zimbabve kako bi zaštitile pristalice opozicije do održavanja novih izbora.

Opozicioni Pokret za demokratske promjene (MDC) tvrdi da je 86 njegovih pristalica ubijeno i da je 200.000 bilo prisiljeno napustiti svoje domove pred militantima lojalnim vladajućoj stranci ZANU-PF. Vlada krivi MDC za nasilje.

Frazer, pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja, izjavila je da Washington neće priznati rezultat bilo kakvih izbora održanih u petak jer je MCD nasilno izbačen iz izborne utrke.

Njena izjava došla je u vrijeme rastućih međunarodnih osuda političke krize u Zimbabveu.

"Ljudi su premlaćivani i ubijani samo zato što su pokušali iskoristiti pravo da glasaju za svoje rukovodstvo, tako da mi ne možemo, pod ovim uslovima, priznati ishod ukoliko, u stvari, dođe do drugog kruga", kazala je.