Svijet
0

SAD nameću nove sankcije Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Hillary Clinton objavila je u srijedu da će Washington nametnuti nove sankcije komunističkoj Sjevernoj Koreji u nastojanju da obuzda tajne nuklearne ambicije režima iz Pyongyanga.

Clinton je, govoreći na pres-konferenciji nakon što je održala razgovore bez presedana s američkim i južnokorejskim vojnim zvaničnicima i ministrima odbrane, izjavila da su sankcije dio mjera stvorenih s ciljem da se obuzdaju nuklearne aktivnosti režima prekidom rada ilegalnih kompanija koje donose novac koji se koristi za finansiranje nuklearnog programa, prenosi AP.

"Te mjere nisu usmjerene protiv naroda Sjeverne Koireje, koji je predugo propatio zbog loše postavljenih prioriteta njegove vlade. One su usmjerene na destabiliziranje tajne i provokativne politike koju provodi njegova vlada", izjavila je Clinton.

Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo je žestoke sankcije Sjevernoj Koreji u posljednjim godinama kako bi kaznilo režim što prkosi Svjetskoj organizaciji testiranjem nuklearnog oružja i zbog ilegalne prodaje oružja i naoružanja.

Uz malo saveznika i sve tanjim izvorima pomoći, vjeruje se da se siromašna Sjeverna Koreja okrenula tajnim kompanijama kako bi došla do toliko potrebnog novca. Pyongyang je također napustio prošlogodišnji sporazum o razoružanju u zamjenu za pomoć s pet drugih zemalja koje su snabdijevale tu zemlju gorivom i davale joj druge ustupke.

Clinton, koja se nalazi u posjeti Južnoj Koreji s ministrom odbrane Robertom Gatesom samo četiri mjeseca nakon potapanja južnokorejskog ratnog broda, zatražila je od Sjeverne Koreje da se okrene od svog puta ka nastavku izolacije.

Od početka Obamine administracije, jasno smo stavljali do znanja da je otvoren put za Sjevernu Koreju da ostvari sigurnost i međunarodno poštovanje kakvo traži, izjavila je ona, nazivajući Sjevernu Koreju zvaničnim imenom, Narodna Demokratska Republika Koreja.

"Sjeverna Koreja može prekinuti svoje provokativno ponašanje, zaustaviti s prijetnjama i uvredama svojih susjeda, poduzeti nepovratne korake ka ispunjavanju svojih obaveza na denuklearizaciji i povinovati se međunarodnom pravu", izjavila je Clinton.