Svijet
0

SAD: Kongresni odbor prihvatio rezoluciju o genocidu nad Armenima

FENA
Odbor za vanjske poslove američkoga Kongresa u srijedu je s 27 glasova za i 21 glasom protiv prihvatio prijedlog neobavezujuće rezolucije kojom je turski pokolj nad Armencima godine 1915. proglasio genocidom, prenose svjetske agencije.

Kongres bi o rezoluciji trebalo da glasa sljedećeg mjeseca.

Rezolucija je dobila podršku najmanje polovine članova Zastupničkog doma, a odlučno joj se protive Turska i administracija predsjednika Georgea W. Busha.

Turski predsjednik Abdullah Gul tekst je odmah ocijenio neprihvatljivim, dok je turska vlada u saopćenju koje je izdalo ministarstvo vanjskih poslova upozorila da je riječ o "neodgovornom koraku koji će otežati odnose s prijateljem i saveznikom, kao i dugogodišnje strateško partnerstvo".

Američki State Department izrazio je žaljenje jer je Odbor za vanjske poslove izglasao rezoluciju.

"Administracija se i dalje energično protivi rezoluciji koja samo može pogoršati odnose između SAD-a i Turske i naškoditi američkim interesima u Evropi i na Bliskom istoku", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Uoči glasanja američki predsjednik Bush upozorio je da rezolucija "nije pravi odgovor na taj povijesni masovni pokolj" i jer bi "njezino prihvaćanje nanijelo veliku štetu odnosima s ključnim saveznikom u NATO-u, kao i ratu protiv terorizma", rekao je američki predsjednik Bush uoči glasanja u odboru.

Slično su mišljenje uoči glasanja izrazili i američka državna tajnica Condoleezza Rice i ministar odbrane Robert Gates koji su predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi poslali pismo u kojem su istaknuli da bi prihvaćanje rezolucije bilo problematično za sve što SAD nastoji postići na Bliskom istoku.

Gates je naglasio da bi rezolucija ugrozila slanje opreme i goriva kroz Tursku u Irak. Rezolucija se, naime, pojavljuje u trenutku kada su odnosi između SAD-a i Turske posebno osjetljivi jer se Ankara priprema na ofanzivu protiv kurdskih pobunjenika na iračkoj granici.

Armeni optužuju Tursku za genocid, koji podrazumijeva sistematski i organizirani plan istrebljenja armenskog naroda u kojem je pobijeno 1,5 miliona ljudi. Turska pak kaže da su Armeni, kao i mnogi drugi, bili žrtve nereda koji je vladao zadnjih godina Otomanskoga carstva.

Mnoge vlade, parlamenti, organizacije i mnoge američke države, prenosi Hina, službeno su priznali da su Armeni bili žrtve turskog genocida.