Svijet
0

SAD: Izdana knjiga o čuvenom ruskom špijunu

FENA
Nekadašnji visoki oficir ruske obavještajne službe (KGB) Sergej Tretjakov, koji za sebe kaže da se tim poslom bavio iz patriotizma, izjavio je da je prebjegao 2000. godine u Sjedinjene Države jer je izgubio vjeru u postsovjetsku Rusiju i da je sada prvi put spreman ispričati svoju priču.

Tretjakov je kao zamjenik šefa obavještajne službe u ruskoj misiji pri Ujedinjenim narodima od 1995. do 2000. rukovodio špijunskim operacijama u New Yorku i u UN-u. On tvrdi da je među njegovim agentima bio jedan ambasador iz bivšega sovjetskog bloka i visoki ruski zvaničnik u iračkom programu "nafta za hranu", javio je Reuters.

Prebjeg Tretjakova sa suprugom i kćerkom 2000. godine izazvao je tek malu pometnju i obavijen je velom tajnosti.

Nova knjiga, čiji je autor nekadašnji novinar Washington Posta Pete Early, otkriva da je Tretjakov jedan on najviših ruskih agenata koji su prebjegli u SAD, a da je prije 2000. bio dvostruki agent koji je odavao tajne Washingtonu tokom cijele tri godine.

"Moj prebjeg je bio najveći neuspjeh ruske obavještajne službe u SAD-u", rekao je Tretjakov u zajedničkom intervjuu sa Earlyjem, čija je knjiga "Drug Dž.: Neispričane tajne najpoznatijega ruskog špijuna u Americi nakon kraja hladnog rata" izašla u četvrtak iz štampe.

Tretjakov (51) nije nikada do sada govorio u javnosti. Smješten je na tajnoj lokaciji, gdje živi povučeno sa, kako Early kaže, vjerovatno najvećim finansijskim sredstvima ikada datim jednome bivšem stranom špijunu.

On kaže, između ostalog, da je ruska obavještajna služba sada aktivna kao u sovjetskom periodu, da se "hladni rat nikada nije završio već da je samo mutirao kao neki virus" i kako se nada da će ova knjiga Amerikancima biti "poziv na buđenje".