Tokom Drugog svjetskog rata
4

SAD i Novi Zeland tajno radili na razvoju cunami bombe

FENA
SAD i Novi Zeland provodili su tajna testiranja naprave nazvane "cunami bomba" i koja je bila dizajnirana za razaranje priobalnih gradova, putem ogromnih plimnih valova, stvorenih brojnim podvodnim eksplozijama.

Ta su testiranja provedena oko područja Nove Kaledonije i Aucklanda na Novom Zelandu, tokom Drugog svjetskog rata i pokazala su kako je moguće napraviti oružje sposobno za kreiranje cunami valova visine 10 metara, putem 10 serijskih eksplozija.

Projekt je nosio kodno ime "Project Seal", a "oružje usuda", koje je testirano, trebala je biti adekvatna zamjena atomskoj bombi, prenosi Telegraph. Tokom testiranja Amerikanci i Novozelanđani su detonirali čak 3.700 bombi.

Planovi tog projekta izašli su na vidjelo tokom istraživačkog rada novozelandskog redatelja i autora, Raya Warua, koji je pregledavao stare vojne spise i dokumente u novozelandskom državnom arhivu.

  • Da atomska bomba nije bila toliko učinkovita, danas bi možda ubijali ljude cunamijima, rekao je Waru.

Projekt je početkom 1945. godine ipak završio na polici, jer su stručnjaci zaključili kako samo jedna eksplozija nije dovoljna za pokretanje cunamija. Da bi cunami bomba bila učinkovita, bilo je potrebno upotrijebiti dva miliona kilograma eksploziva, posloženog u liniju 7,5 kilometara od obale.