Svijet
1

SAD i Filipini u vojnom manevru u "uzavrelom" Pacifiku

Tanjug
Nekoliko jedinica američke i filipinske mornarice započele su danas vježbe simuliranja vojne invazije na Filipinima, u trenutku pojačanih tenzija između Pekinga i Manile u vezi sa teritorijalnim sporom u Južnom kineskom moru.
Foto: AFP
Foto: AFP

Vježbe se izvode na izolovanoj plaži u sjevernoj pomorskoj bazi filipinske mornarice u Južnom kineskom moru, a učestvuju tri čamca američke vojske za brze napade i dvije manje jedinice filipinske mornarice.

Oko 5.500 pripadnika oružanih snaga dvije partnerske zemlje učestvuje u simuliranim ratnim igrama koje će ove godine trajati dvije sedmice.

U današnjoj akciji učestvuje oko 40 američkih i 80 filipinskih vojnika.

Na ceremoniji otvaranja vojnih manevara prošle sedmice, šef filipinske diplomatije Albert del Rosario rekao je da je cilj ovogodišnjih vježbi da se ojača "sposobnost mornarica" dvije zemlje da odgovore na "izazove" u Južnom kineskom moru.

Filipini od 1951. godine imaju potpisani sporazum o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Državama, prenosi AFP.

Foto: AFP
Foto: AFP

Zvanična Manila je u sporu sa Pekingom oko prava nad vodama u Južnom kineskom moru za koje Kina u najvećem dijelu polaže pravo, uključujući i one oblasti koje su veoma blizu njenih susjeda.

Washington je do sada u više navrata poručio zemljama tog regiona da ne drži ničiju stranu u teritorijalnim sporovima.

Ipak, američki predsjednik Barack Obama je tokom prošlosedmične posjete Manile poslao signal Pekingu da ne upotrebljava silu za rješavanje problema jer bi njegova zemlja u slučaju napada na Filipine odgovorila u znak podrške svom savezniku.

U posljednjem incidentu u spornim vodama, filipinska policija je prije tri dana zaplijenila kineski brod sa 11 ribara i od tada odbacuje zahtjeve kineskih vlasti za njihovim oslobađanjem.

Manila i Washington poručuju da vojne vježbe ove godine nisu ni na koji način u vezi sa rastom tenzija u pacifičkom regionu jer su planirane nekoliko godina ranije.