Američki ekspert
0

"SAD gubi rat u Afganistanu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države "upravo gube rat u Afganistanu, ako ga već nisu izgubile", ocijenio je u srijedu u Washingtonu Bruce Riedel, jedan od bivših savjetnika predsjednika Baracka Obame.

Nakon 30 godina karijere u CIA-i, Bruce Riedel, koji je radio u izbornoj kampanji predsjednika Obame, nalazio se od početka godine na čelu ekipe eksperata koja je istraživala kompletnu američku strategiju u Pakistanu i Afganistanu, te omogućila predsjedniku da donese svoju odluku o slanju pojačanja.

  • Svi pokazatelji i statistike pokazuju da je današnja dinamika razvoja događaja u cjelosti u prilogu talibana, rekao je on na seminaru koji je u glavnom gradu organizirala grupa Jamestown Foundation, prenosi AFP.

S obzirom da je njegova zvanična misija završena, on je precizirao da govori kao ekspert unutar prestižnog Brookings Instituta a ne kao član Obamine administracije.

  • Predsjednik Obama naslijedio je u januaru 2009. dva nesretna rata, u Pakistanu i Afganistanu. Stvari su se pogoršale tokom posljednjih deset mjeseci. Upropašen je rat, koji je 2001. počeo s velikim uspjehom, rekao je on.

Riedel je rekao da tokom nekoliko godina prethodna administracija nije ništa uradila.

  • Posljedica toga jeste da ustanak, do kojeg nikada nije smjelo doći, prijeti danas Karzaijevoj vladi i prijeti da ugrozi prvu kopnenu operaciju u historiji NATO-a, dodao je on.

Ipak, kaže Riedel, iako je situacija teška, "još nije sve izgubljeno".

  • Ono čime se mi suočavamo sada nije nacionalni otpor već paštunski ustanak. Mi se suočavamo s ustankom koji je uglavnom ograničen na paštunsku zajednicu. To znači da većina Afganistanaca ne podržava talibane. Čak, jedna većina paštuna ne želi povratak islamskog emirata u Afganistan. To predstavlja našu najbolju nadu da se tok stvari može promijeniti, rekao je Riedel.