Hillary Clinton
0

SAD djelimično odgovorne za nasilje u Meksiku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da su Sjedinjene Američke Države donekle odgovorne za nasilje u Meksiku, iza kojeg stoje narkokarteli.

"Naša nezasitost za narkoticima pospješuje trgovinu drogom", rekla je Clinton po dolasku u meksičku prijestonicu, prenijela je britanska mreža BBC.

"Posljedica naše nesposobnosti da spriječimo prekogranično krijumčarenje oružja, koje dolazi u ruke kriminalcima, jeste smrt (meksičkih) policajaca, vojnika i civila... Smatram da snosimo dio odgovornosti za to", kazala je.

Prema njezinim riječima, očigledno je da dosadašnji pokušaji američkih vlasti da suzbiju trgovinu drogom nisu dali rezultata.

U Meksiku je u protekle dvije godine oko 8.000 ljudi ubijeno u nasilju povezanom s drogom. Također, iz Meksika u SAD stižu isporuke droge vrijedne više milijardi dolara, a u Meksiko ilegalno stižu oružje i novac od prodaje droge.

Bijela kuća je u utorak najavila strategiju, vrijednu 700 miliona dolara, koja obuhvata jačanje pogranične sigurnosti i mjere za suzbijanje prenošenja oružja i novca u susjednu zemlju, kao i korake koji bi trebalo da smanje korištenje droge u SAD-u.

Clinton je u srijedu na zajedničkoj konferenciji za novinare s meksičkom ministricom vanjskih poslova Patricijom Espinosom Cantellanom ukazala na značaj saradnje dviju zemalja "u izgradnji zajedničke budućnosti".

Ona je također pohvalila meksičkog predsjednika Felipa Calderona zbog "velike hrabrosti" u borbi protiv organiziranog kriminala.

"Kriminalci i njihove gazde nasiljem pokušavaju da podriju temelje zakona, reda i našeg prijateljstva i međusobnog povjerenja", kazala je šefica američke diplomatije i dodala: "Neće uspjeti u tome."

Clinton je podsjetila da je administracija američkog predsjednika Baracka Obame, uz podršku Kongresa, namijenila 80 miliona dolara za pomoć meksičkoj policiji da kupi helikoptere Black Hawk radi djelotvornije borbe protiv narkokartela.

Među temama dvodnevne posjete tajnice Clinton južnom susjedu bit će, kako je prenio BBC, bilateralna trgovinska razmjena, imigracija, klimatske promjene i sigurnost.

Posjeta Klinton je prvi u nizu najavljenih susreta visokih zvaničnika dviju zemalja. Kako je najavljeno, Obama bi trebalo da posjeti tu zemlju sredinom aprila.