Svijet
0

SAD: Carter "prilično opušten" zbog susreta s Hamasom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter izjavio je kako se osjeća "prilično opušteno" zbog susreta s militantima Hamasa uprkos primjedbama Washingtona jer je, kako je rekao, ta palestinska grupa od suštinskog značaja za budući mirovni sporazum s Izraelom.

Carter je, u intervjuu za program TV mreže ABC News "This Week", objavljenom u nedjelju, također izjavio da će se usprotiviti američkom bojkotu Olimpijade i kako se nada da će se sve zemlje pridružiti Igrama u Pekingu, prenosi AP.

On je govorio iz nepalske prijestomnice Katmandua, gdje je njegov tim posmatrača iz Carter centra nadzirao izbore koji će vjerovatno transforfmisati vladavinu kraljevske dinastije u demokratiju s bivšim pobunjenim maoistima koji zauzimaju snažnu poziciju, sudeći po nepotpunim rezultatima.

Nekoliko zvaničnika State Departmenta, među kojima i državna tajnica Condoleezza Rice, kritikovalo je Carterove planove da ode u Siriju ove sedmice na susret s vođom Hamasa u egzilu Khaledom Mashalom u prvom javnom kontaktu jedne ugledne američke javne ličnosti s tom grupom. Carter je izjavio kako nije direktno čuo nikakve primjedbe, iako je portparol State Departmenta ranije izjavio da je visoki zvaničnik pozvao bivšeg predsjednika.

"Osjećam se prilično lagodno zbog toga. Mislim da niko nema sumnji da će, ukoliko Izrael ikada nađe mir u pravdi sa svojnim prvim susjedima Palestincima, Hamas morati biti uključen u proces", izjavio je Carter.

Iako je izjavio da taj susret neće predstavljati pregovore, on je naveo nekoliko ciljeva.

"Mislim da je veoma bitno da se barem neko sastane s liderima Hamasa da sasluša njihove stavove, da odredi kakvu fleksibilnost posjeduju, da ih pokuša navesti da prekinu sve napade protiv nevinih civila u Izraelu i da sarađuju s Fatahom kao, grupom koja ujedinjuje sve Palestince, možda da ih privoli na primirje - takve stvari", kazao je.

State Department tvrdi kako je dva puta savjetovao Carteru protiv sastanka s predstavnicima Hamasa, koji Washington smatra terorističkom organizacijom.

"Teško je uvidjeti šta se može dobiti iz rasprava s Hamasom o miru kada je Hamas, zapravo, prepreka miru", izjavila je Rice u petak, nakon što su se pojavili izvještaji o planiranom sastanku.

Carter je izjavio da će se sastati sa Sirijcima, Egipćanima, Jordancima, Saudijcima i ostalima "koji bi mogli imati ključnu ulogu u bilo kakvom budućem mirovnom sporazumu koji se tiče Bliskog istoka".

Upitan da li je pošteno sastati se s grupom koja se nije odrekla nasilja niti je priznala Izrael, on je kazao: "Ne možete uvijek prihvatati preduslove koje usvoje drugi ljudi čak i prije nego što razgovarate s njima".

Pritisak na njega da odustane od tog susreta došao je i iz njegove vlastite stranke. Demokratski zasrtupnici Artur Davis iz Alabame, Shelley Berkley iz Nevade, Adam Schiff iz Kaliforniije i Adam Smith iz dražve Washington uputili su pismo Carteru u kojem navode da bi susret dao legimititet grupi koja propagira nasilje.

"Godinama sam se sastajao s vođama Hamasa", izjavio je Carter.

Carterov centar saopćio je da će ga njegova "studijska misija" odvesti u Izrael, na Zapadnu obalu, Egipat, Siriju, Saudijsku Arabiju i Jordan u ovoj sedmici.

Carter, koji je isposlovao mirovni sporazum iz Camp Davida 1978. godine između Egipta i Izraela, dobio je Nobelovu nagradu za mir u za svoje posredovanje u sukobima koji su otada izbili.

Kao predsjednik, Carter je predvodio bojkot moskovske Olimpijade u protestu protiv sovjetske invazije na Afganistan.

"To je bilo potpuno drugačije iskustvo u 1980., kada je Sovjetski Savez brutalno napao i ubio hiljade ljudi", izjavio je on, odbacujući ideju bojkotiranja pekinške Olimpijade u znak protesta protiv kineske akcije slamanja demonstranta na Tibetu. On nije pomenuo da li bi se ceremonija otvaranja trebala bojkotovati.