Svijet
0

SAD bi već sutra mogle napasti Siriju, Izrael strahuje od odmazde

Klix.ba
Izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman izjavio je za agenciju AP kako je vlada te zemlje naredila "ograničenu" mobilizaciju u iščekivanju moguće vojne intervencije u Siriji.

SAD i njihovi saveznici bi mogli napasti Siriju zbog njihove navodne upotrebe hemijskog oružja, a Izrael stahuje da bi snage Bashara al-Assada mogle odgovoriti napadom na njih, američkog saveznika.

Dužnosnik je precizirao kako mobilizacija podrazumijeva civilno-odbrambene jedinice, rezerviste i raketne odbrambene jedinice. Uprkos mobilizaciji izraelski dužnosnici vjeruju da su izgledi da Sirija zaista napadne Izrael slabi.

S druge strane NBC News piše, pozivajući se na izvore u SAD-u da bi ta zemlja mogla izvesti zračni napad na Siriju već sutra.

SAD bi mogle izvesti trodnevne raketne napade, a mogli bi početi već u četvrtak. Ono što je značajno je više poslati jasnu poruku Assadu, nego ga srušiti, izjavili su neimenovani viši američki dužnosnici, prenosi NBC.

Iako postoje naznake da su UN-ovi istažitelji pronašli dokaze da je korišteno hemijsko oružje, još uvijek nema nikakvih dokaza o tome ko ga je koristio, niti je to zvanično potvrđeno. Međutim, američki potpredsjednik Joe Biden je otišao tako daleko da je sa sigurnošću rekao da je hemijsko oružje korišteno.

UN-ovi istražitelji su odgodili daljnju istragu zbog sigurnosnih razloga, a sirijska vlada je nekoliko puta negirala navode da je Assadov režim koristio oružje za masovno uništenje protiv vlastitog naroda.