Zadržali se dugo u toaletu
0

SAD: Avioni dobili pratnju zbog sumnjivih putnika

FENA
Tri putnika američkog aviona koji je, uz pratnju vojnih letelica, sletio na aerodrom u Detroitu zbog njihovog sumnjivog ponašanja, ispitana su i zatim oslobođena, a protiv njih nije podignuta optužnica.

To je drugi slučaj da su 11. septembra, na dan obilježavanja godišnjice terorističkih napada na SAD vojni avioni poslati da iz predostrožnosti isprate avione do aerodroma.

Policija je privremeno privela na ispitivanje tri putnika, pošto je posada aviona kompanije "Frontier Airlines", na letu iz Denvera, prijavila da su dva putnika provodila "vanredno dugo vremena" u toaletu.

Komanda za odbranu sjevernoameričkog odbrambenog prostora uputila je dva lovca F-16 da prate putnički avion do aerodroma gdje je sigurno sletio.

Portparolka odjeljenja Federalnog istražnog biroa u Detroitu Sandra Berchtold izjavila je da su vlasti utvrdile da nije bilo stvarne prijetnje.

"Zbog godišnjice napada 11. septembra preduzete su sve mjere predostrožnosti i svaka manja nedoslijednost je shvatana ozbiljno", rekla je Berchtold.

Portparol aerodroma Scott Winter rekao je da su putnici odvedeni s aerodroma s lisicama na rukama.

Jedan od putnika rekao je agenciji AP da su u pitanja dva muškarca i žena.

Policajci su pregledali avion, a prtljag su pretražila tri policijska psa, ali ništa nije nađeno, dok su ostali putnici odvedeni u policijsku stanicu u gradu Romulus, gdje su ispitani.

Još jedan avion je dobio pratnju dva lovca F-16 pri slijetanju, također zbog sumnjivog ponašanja tri putnika aviona kompanije "American Airlines".

Tri putnika aviona, na liniji Los Angeles-New York, više puta su išli u toalet, ali su sigurnosni zvaničnici rekli da nije bilo sumnje na terorizam.