Svijet
0

Ruski sveštenici u stopu prate i daju podršku vojnicima na Krimu

Klix.ba
Ruska vojska i Ruska pravoslavna crkva imaju vrlo bliske odnose. U redovima vojske čak postoje i sveštenici koji vojnicima daju duhovnu podršku. O tome je još prije nekoliko godina govorio i ruski patrijarh Kiril. Ovih dana, sveštenici su itekako aktivni.
Foto: AFP
Foto: AFP

Nekoliko novinskih agencija u svijetu su u posljednja dva-tri dana sporadično objavile fotografije na kojima se vide pravoslavni ruski sveštenici koji daju blagoslov ruskim vojnicima na Krimu.

Mediji su prenijeli i to kako su četiri ruska sveštenika stajala prije dva dana među vojnicima u Balaclavu, malom gradu blizu krimskog glavnog grada Sevastopola. Sveštenici su glasno izgovarali molitve dok su proruski demonstranti sa megafonima pitali okupljene: Želite li biti Rusi ili Ukrajinci? Okupljeni su uz glasne molitve sveštenika svaki put odgovarali "Rusi".

Foto: EPA
Foto: EPA

Posljednjih dana sveštenici su bili vrlo često sa proruskim demonstrantima koji su ispred parlamenta i vlade Krima organizirali i molitve. Kako se situacija zaopštrava na Krimu, tako su i sve češća pojavljivanja sveštenika među vojnicima. AFP je prenio kako su sveštenici viđeni direkto s vojnicima u nekim pograničnim područjima i u ruskoj vojnoj bazi na Krimu.

Sveštenici su imali također značajnu ulogu i kijevskim demonstracijama. Međutim, oni su bili na strani demonstranata, odnosno građana, a ne na strani snaga sigurnosti.