Uhapšene 23 osobe
148

Ruski kruzer napustio Gruziju zbog protesta, demonstranti gađali turiste jajima

D. B.
Ruski kruzer Astoria Grande napustio je luku Batumi u Crnom moru nakon što su organizovani protesti.

Gruzija trenutno pokušava privući ruske turiste, no demonstranti i opozicijske partije se protive ruskoj "okupaciji" gruzijskog teritorija, kao i invaziji na Ukrajinu. Protest je održan i u glavnom gradu Tbilisiju.

Kruzer Astoria Grande je započeo krstarenja Crnim morem iz ruske luke Soči, a posjeta Batumiju bi mu mogla biti posljednja jer je ova luka sada izbačena iz rasporeda. Demonstranti koji su se okupili u luci tražili su odlazak kruzera i njegovih putnika te su brod gađali jajima.

Kruzer se prvi put usidrio prošle sedmice kada je dovezao 800 ruskih turista u gruzijsko ljetovalište. Posjeta je izazvala gnjev lokalnih stanovnika jer su čuli kako Rusi ponavljaju propagandu Kremlja o ruskoj invaziji iz 2008. godine nakon koje su gruzijske regije Južna Osetija i Abhazija završile u ruskim rukama.

Međutim, kruzer je ponovo stigao u ponedjeljak te ugostio pjevače koji su podržali rat u Ukrajini. Dok su se turisti iskrcavali, demonstranti su mahali gruzijskim i ukrajinskim zastavama, kao i zastavama EU, a pored toga su uzvikivali parole protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tokom dana je policija uhapsila 23 osobe među kojima je bila i jedna Ukrajinka. Potom je kruzer napustio luku ranije nego što je planirano.

Predsjedavajući vladajuće stranke Irakli Kobakhidze osudio je proteste i nazvao ih nasilnim, a također je kritikovao američku ambasadoricu Kelly Degnan jer je rekla da niko ne treba očekivati da Gruzijci dočekuju turiste iz zemlje koja je okupirala njihov teritorij.

Kruzer je trebao uplovljavati u Batumi svake dvije sedmice u sklopu svog krstarenja koje košta 1.150 eura po osobi, no na zvaničnoj stranici je navedeno da se od ove rute odustalo te da je zamijenjena krstarenjem turskom obalom.