Svijet
1

Ruski istražioci: Ubistvo Borisa Nemcova dobro je isplanirano

FENA
Mjesto Nemcovog ubistva (Foto: EPA)
Mjesto Nemcovog ubistva (Foto: EPA)
Ubistvo opozicijskog čelnika Borisa Nemcova u Moskvi dobro je planirano, saopćili su istražioci. Istraga razmatra čitav spektar motiva, od političke provokacije do ubistva iz osvete radikalnih islamista.

"Nema nikakve sumnje da je ovaj zločin bio pažljivo planiran. Mjesto i vrijeme ubistva ukazuju na to. Istraga je ustanovila da je Boris Nemcov išao s prijateljicom u svoj stan, koji se nalazi u blizini mjesta ubistva. Organizatori i egzekutori očigledno su znali njegovu rutu", izjavio je novinarima Vladimir Markin, portparol Istražne komisije, prenosi Russia Today.

Markin je saopćio da su najbolji detektivi i forenzički eksperti angažovani u slučaju, koji agencije za provođenje zakona smatraju vrhunskim prioritetom.

Preliminarni rezultati istrage pokazuju da je političar ubijen iz pištolja Makarov. Eksperti su pronašli čahure metaka od devet milimetara na mjestu zločina, saopćio je Markin. Metke je proizvelo nekoliko raznih proizvođača, dodao je.

"Istraga je trenutno usmjerena na ispitivanje očevidaca i analizu podataka mobilnog saobraćaja na mjestu zločina, koji bi mogla pružiti uvid u komunikaciju među zločincima. Podaci sa sigurnosnih kamera također se razmatraju", kazao je.

Istraga razmatra pet mogućih motiva ubistva, saopćio je Markin.

"Ubistvo bi moglo biti provokacija kako bi se destabilizovala politička situacija u zemlji. Nemcov je mogao biti izabran kao neka vrsta 'sakralne žrtve' za one koji se ne ustručavaju da koriste sve metode za ostvarenje svojih ciljeva", kazao je.

"Pojavili su se izvještaji da je Nemcov primio prijetnje zbog njegovog stava prema napadu na osoblje Charlie Hebdoa u Parizu", izjavio je Markin, dodajući da se istražuje i moguća veza s ukrajinskim sukobom.

"Nije tajna da obje strane u svojim redovima imaju veoma radikalne ličnosti koji ne primaju naređenja od bilo kakvih vlasti", kazao je.

Boris Nemcov, veteranska opozicijska ličnost u Rusiji, ubijen je u napadu u centru Moskve u petak navečer. Ubistvo je izazvalo osude širom svijeta i pozive da se ubice privedu pravdi.