Svijet
0

Ruski batiskafi spustili se na morsko dno ispod Sjevernog pola

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dva ruska batiskafa uspješno su se spustila u četvrtak na dubinu od 4.261 metra do morskog dna ispod Sjevernog pola i tamo postavili rusku zastavu kako bi simbolično pokazali da Moskva polaže pravo na taj dio polarnog oceana, veličine zapadne Europe, koji je izuzetno bogat naftom i plinom, javili su ruski mediji.

"Cilj ove ekspedicije nije zadržati prava Rusije nego znanstveno dokazati da se naši grebeni protežu do Sjevernog pola", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenosi RIA Novosti.

Prema međunarodnim zakonima, pet zemalja čiji teritorij dodiruje arktički polarni krug (Rusija, SAD, Kanada, Norveška i Danska) samo polažu pravo na eksploataciju ekonomske zone 300 kilometara od svojih obala. Međutim, Rusija od 2001. nastoji dokazati da se njezino pravo proteže sve do samog Pola, argumentirajući to činjenicom da je arktičko podmorje dio istog kontinentalnog grebena kao i Sibir.

Batiskafi Mir-1 i Mir-2 zaronili su na morsko dno točno ispod ledene kape na Sjevernom polu i žele dokazati da je prijevoj Lomonosov, podmorski greben ispod Sjevernog pola, prirodni nastavak ruskog kopnenog teritorija.

Radi se o apsolutno povijesnom pothvatu jer, iako su brojne sovjetske i američke nuklearne podmornice u prošlim desetljećima često prolazile ispod Sjevernog pola, nijedna još nije zaronila na njegovo morsko dno.