Svijet
0

Ruske snage u Gruziji, panika u Tbilisiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Trupe lojalne vlastima u gruzijskoj secesionističkoj oblasti Abhaziji su, kako prenose agencije, pokrenule ofanzivu nastojeći protjerati gruzijske snage iz jedinog dijela Abhazije koji je pod kontrolom jedinica vlade u Tbilisiju.

Vojni izvori u Abhaziji na koje se poziva ruska agencija Interfax kažu da je naređen pokret na pripadnike gruzijskih oružanih snaga u sjevernom dijelu klanca Kodori koji su Gruzijci zauzeli prije dvije godine.

Informacije o okršajima u Abhaziji potvrdilo je i gruzijsko ministarstvo odbrane. Najnoviji sukobi uslijedili su nakon još jednog dana žestokih borbi ruskih i gruzijskih snaga oko Južne Osetije.

Predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili izjavio je da je većina njegove zemlje sada pod ruskom kontrolom. On je u TV obraćanju sunarodnicima nazvao ruske snage "barbarskim agresorima koji žele uništiti gruzijsku nezavisnost".

"Trenutno se suočavamo s jednom od najvećih prijetnji našoj državnosti u cjelokupnoj historiji zemlje. Gruziji prijeti uništenje, zemlja je suočena s direktnom opasnošću da joj, kao i 1921. godine, bude uskraćena nezavisnost", poručio je Saakašvili.

Izvještaji s terena pak ukazuju da ruska vojska trenutno kontrolira niz vitalnih mostova i puteva u Gruziji, da se gruzijske snage povlače ka Tbilisiju vjerovatno u očekivanju ruskog napada, kao i da građani počinju praviti zalihe hrane i goriva.

Dopisnik BBC-a iz Tbilisija javlja da je među stanovništvom izbila panika kada se pročulo da ruske trupe kontroliraju neke od ključnih prometnica i mostova u zemlji, što znači da je glavni grad dobrim dijelom odsječen od ostatka Gruzije.

Građani su gotovo istog trena stali u redove na pumpama i krenuli da kupuju po samoposlugama. Šef gruzijskog Vijeća za nacionalnu sigurnost je rekao da neće biti nestašica benzina i hljeba i da je sve pod kontrolom.

U gradu, međutim, vlada nervoza zbog postojeće situacije, prisutni su strah, frustracija, bijes i skoro opipljivo osjećanje očaja. Tbilisi je preplavljen vojnicima koji su se pred ruskim snagama povukli iz Južne Osetije.

Dopisnik BBC-a javlja da među stanovništvom u Tbilisiju vlada konfuzija i osjećanje poraza - zemlja nastoji dokučiti šta će biti njen naredni korak, svjesna da šta god to bilo, neće biti u stanju da ga sama povuče.

"Vidjeli smo veliki broj vojnika i desetke tenkova kako se sa sjevera, iz pravca južne Osetije, vraćaju ka prijestonici ili ka gradu Goriju. Sami smo vidjeli da među vojnicima vlada strah i panika a ljudi tvrde da su duž puta razbacani dijelovi opreme i artiljerija koju je vojska, manje-više u bijegu, odbacila", javlja dopisnik BBC-a.