Uhapšen i Garry Kasparov
14

FOTO / Ruske pankerice osuđene na po dvije godine zatvora, protesti pred sudom

Klix.ba
Protesti širom svijeta (Foto: AFP)
Protesti širom svijeta (Foto: AFP)
Tri članice ruskog punk benda Pussy Riot osuđene su na po dvije godine zatvora zbog nastupa na kojem su izvele pjesmu protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina u moskovoskoj katedrali.

Sutkinja Marina Syrova osudila je žene za huliganstvo motivirano vjerskom mržnjom, rekavši kako su grubo narušile socijalni poredak.

Tri djevojke su rekle da su protesti održani u februaru u ruskoj Ortodoksnoj crkvi bili usmjereni protiv lidera Ruske pravoslavne crkve koji podržavaju Putina koji je po treći put izabran za predsjednika prije dvije sedmice.

Sutkinja Syrova je rekla kako su Maria Alyokhina (24), Nadezhda Tolokonnikova (22) i Yekaterina Samutsevich (29) povrijedile osjećanja pravoslavnih vjernika i pokazale potpuno nepoštivanje prema njima.

"Alyokhina, Tolokonnikova i Samutsevich su počinile huliganstvo, drugim riječima ozbiljni prekršaj javnog reda. Svojim ponašanjem one su narušile spokoj građana, prekinule normalno funkcionisanje katedralnog sabora, pokazale nepoštovanje prema posjetiocima i služiteljima hrama, duboko uvrijedile i ponizile osjećaje i religiozne orijentacije pravoslavnih vjernika", rekla je Syrova.

Ona je citirala iskaz svjedoka tužioca rekavši kako njihov čin nije politički već je bogohuljenje. Članice benda održale su vatreni nastup izvodeći pjesmu protiv Putina na oltaru moskovskog hrama Hrista Spasitelja 21. februara. "Njihov kratki nastup u kojem mole Djevicu Mariju da skine s vlasti Putina je bilo boghuljenje", rekao je ljutito patrijarh Kirill.

Policija hapsi Garyja Kasparova
Policija hapsi Garyja Kasparova
Alyokhina, Tolokonnikova i Samutsevich posmatrale su danas suđenje kroz stakleni kavez u sudnici, smješeći se tokom čitanja presude. BBC-jev reporter je kazao kako su sve imale lisice na rukama, što nije bio slučaj prethodnih dana.

"Nisam ogorčena zbog zatvora, ali sam politički bijesna. Naše zatvaranje je jasan znak da je sloboda oduzeta cijeloj zemlji", objavila je Tolokonnikova putem svog advokata na Twitteru koja je zajedno sa svojim kolegicama iz grupe u zatvoru već pet mjeseci.

Veliki broj ljudi koji podržavaju članice, među kojima je i lider opozicije Alexei Navalny protestovali su danas ispred suda u Moskvi.

Kako je javio Associated Press nekoliko protestanata je uhapšeno, a među njima su i bivši svjetski prvak u šahu Garry Kasparov i političar opozicije Sergei Udaltsov.

Protesti podrške članicama Pussy Riotsa bili su i u Parizu gdje su protestanti na trgu Igor Stravinsky uzvikivali "sloboda" a žene su izrezale drveni krst. Podršku su dobile i iz Beograda, Berlina, Sofije, Londona, Dublina i Barcelone.

Članice benda u svojim izjavama podržali su umjetnici Paul McCartney i Madonna, kao i mnogi političari. No, danas su protestovali i kritičari benda kako je širenje mržnje u crkvi neprihvatljivo i suprotno Kristovim načelima.