Parada sile i moći
9

Ruska vojska demonstrirala nova oklopna vozila povodom 9. maja

Klix.ba
(Foto: EPA)
Hiljade vojnika praćeno naprednom opremom za borbe paradiralo je Crvenim trgom u Moskvi u okviru velike vojne izložbe koja predstavlja centar godišnje proslave Dana pobjede u Rusiji.

U paradi je učestvovalo više od 10.000 vojnika i službenika koji su svečanim i ponosnim hodom obilježili 72. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. U izložbi učestvuje 100 vojnih vozila.

Ovo je jedinstvena prilika da ljudi iz Rusije i cijelog svijeta vide sve vojne jedinice na jednom mjestu - zračnu snagu, mornaricu, marince, svemirske trupe i trupe za sigurnost strateških projektila. Tu su i Nacionalna garda, Federalne snage sigurnosti i Ministarstva za hitne slučajeve.

Iza njih su išli službenici koji će tek postati dio ove vojne sile - učenici kadetskih škola, kao i vojni učitelji, komandiri, viši tehničari i istraživači. Prvi put u paradi su učestvovale dvije jedinice koju čine samo žene.

Vojnu paradu otvorili su legendarni T-34 tenkovi koje je njemački general pohvalio kao najbolje tenkove na svijetu 1941. godine. Potom su uslijedila druga vozila naoružana savremenim oružjem i tehnologijom. Predstavljena i posljednja generacija BUK-M2 i TOR M2U sistema za zračnu odbranu koji je dizajniran za masovno uništenje neprijatelja.

Prvi put su predstavljeni mobilni zračni odbrambeni sistemi koji čuvaju zračni prostor ruskog Arktika, među kojima su i TOR-M2DT i Panstir-SA raketni sistem. Oni su jedini zračni sistemi na svijetu koji su sposobni da izvedu precizan napad iako su u pokretu.

Krucijalna komponenta ruske nuklearne strategije, mobilni uređaji za lansiranje raketa ICBM također su predstavljeni.

Nažalost, loše vrijeme spriječilo je vojne avione da učestvuju u showu i naprave pravu predstavu.

Vojna parada održava se tradicionalno na Crvenom trgu 9. maja od 1965. godine. Tradicija je prekinuta privremeno nakon pada SSSR-a i opet oživljena 1995. godine.