Svijet
0

Ruska policija uhapsila desetine opozicionih aktivista

FENA
Policija je u nedjelju uhapsila desetine članova ruske opozicione stranke i ostalih aktivista dok su pokušavali da se okupe na protestnom skupu u centru St. Petersburga.

Policijska akcija desila se sedmicu uoči parlamentarnih izbora i dan nakon što su vlasti uhapsile antivladine demonstrante, među kojima i bivšeg svjetskog šahovskog prvaka Garija Kasparova, nakon mitinga u Moskvi, javio je AP.

Stotinjak aktivista sa cvijećem u rukama okupilo se u blizini sjedišta stranke Jabloko i krenulo je ka centru grada gdje su namjeravali održati miting, kada su neki mlađi demonstranti pocijepali transparente zabranjene Nacionalne Boljševičke partije.

Policija je krenula prema njima, hapseći mlade demonstrante i potom nekoliko desetina ostalih.

Kada se nekoliko stotina demonstranata domoglo trga Dvorcovaja ispred Državnog muzeja Hermitage, njih je blokirala policija za suzbijanje nereda. Policija je brzo okružila još 50 do 70 demonstranata.

Nasilje se desilo uz jeku predizborne kampanje tokom koje su neke opozicione političke grupe potisnute na marginu novim izbornim pravilima ili su se požalile na uznemiravanje od zvanične vlasti.

U subotu su ruske vlasti uhapsile Kasparova, jednog od najoštrijih kritičara predsjednika Vladimira Putina, i osudile su ga na pet dana zatvora nakon što je pomagao u predvođenju protesta.

Tokom nabrzinu organizovanog suđenja, dvojica policajaca su svjedočila kako im je prije mitinga naređeno da uhapse Kasparova.

Kremlj je pokrenuo veliku kampanju kako bi osigurao glatku pobjedu Putiniovoj stranci Ujedinjena Rusija na decembarskim izborima - možda i da osigura da Putin može nastaviti vladati Rusijom čak i nakon što odstupi s predsjedničkog položaja u maju.

Ustav mu zabranjuje da služi tri uzastopna mandata.