Svijet
0

Ruska flota nadzire kretanje NATO-a na Crnom moru

FENA
Foto: AFP/RAF/Ho
Foto: AFP/RAF/Ho
Ruska flota je dobila naređenje da nadzire kretanje brodova iz zemalja članica NATO-a na Crnom moru, izjavio je u srijedu pomoćnik zapovjednika glavnog štaba ruskih vojnih snaga Anatolij Nogovicin.

Prisustvo u regiji flote "država članica NATO-a koje geografski ne pripadaju Crnom moru je ograničeno" međunarodnim zakonima, posebno što se tiče broja brodova, kapaciteta i vremena boravka (maksimalno 21 dan), podsjetio je visoki ruski zvaničnik.

"Države članice NATO-a koje ne pripadaju regiji Crnog mora ne mogu stalno povećavati svoju vojnu prisutnost" na Crnom moru, kazao je on, prenosi AFP.

Rusija "ne namjerava povećavati vojnu prisutnost na Crnom moru, dodao je on. "Rusija je danas drugačija. Imamo jake živce", zaključio je.

Nekoliko vojnih brodova iz ruske flote na Crnom moru, među kojim je krstarica "Moskva", pristalo je u srijedu u Suhumiju, glavnom gradu gruzijske separatističke republike Abhazije, da ispuni misiju nadziranja teritorijalnih voda i "sprečavanja trgovine oružjem", prema saopćenju komande flote.

Zapad je osudio odluku Moskve da prizna nezavisnost separatističkih gruzijskih regija Abhazije i Južne Osetije, nakon sukoba u toj bivšoj sovjetskoj republici na Kvakazu.

Zapadne zemlje zahtijevaju da Moskva poštuje obavezu povlačenja trupa iz te zemlje.