Svijet
0

Rusije odustaje od sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Donji dom ruskog parlamenta u srijedu je jednoglasno izglasao prekid ruskog sudjelovanja u ključnome evropskom sporazumu o kontroli naoružanja, odobravajući incijativu predsjednika Vladimira Putina u uveliko očekivanom iskazivanju prkosa Zapadu.

U glasanju sa 418 glasova za i nijednim protiv, državna Duma usvojila je zakon na osnovu koga bi Moskva privremeno odustala od obaveza prihvaćenih na osnovu Sporazuma o evropskim konvencionalnim snagama, pakta iz 1990. godine koji je postao jedno od nekoliko spornih pitanja u odnosima Rusije sa Sjedinjenim Državama i Evropom, javio je AP.

Zakon još čeka na usvajanje u gornjem domu, koji će ga također sasvim sigurno usvojiti, prije nego što ode Putinu na potpis. Mogao bi stupiti na snagu 12. decembra.

Putin je objavio planove u prekidu sudjelovanja Rusije u Sporazumu o evropskim konvencionlnim snagama u julu u jeku rastućeg ruskog gnjeva zbog nastojanja SAD-a da izgradi raketni odbrambeni sistem u istočnoj Evropi i sve većeg zapadnog uticaja u bivšem Sovjetskomn savezu.

Sporazum limitira broj tenkova, aviona i ostaloga konvencionalnog oružja u Evropi. Smatra se da je Putinova odluka, međutim, manje potaknuta zabrinutošću za sigurnost već sve većim uvjerenjem Rusije kako treba pokazati Zapadu da se njezini intreresi ne smiju ignorirati.