Svijet
1

Rusija zabranila civilne letove iznad Sirije

FENA
Rusija je saopćila u utorak da je zabranila sve letove civilnih aviona iznad Sirije, dan nakon incidenta u kojem je ruski avion sa 159 putnika bio meta dvije ispaljene rakete zemlja-zrak.

Savezna ruska agencija avijacije Rosaviatsia je precizirala da će zabrana civilnih letova nad sirijskim zračnim prostorom stupiti na snagu u ponedjeljak, a trajat će do daljnjeg.

"S obzirom na trenutnu situaciju, savezna agencija zračnog prijevoza smatra da komercijalni interesi ne mogu imati prednost u odnosu na sigurnost osoba koje koriste usluge ruskih zračnih kompanija", navela je ona u saopćenju.

Ruski ministar prijevoza je izjavio u ponedjeljak da je jedan avion ruske zračne kompanije NordWind Airlines koji povezuje Sharm-el-Sheikh (u Egiptu) i Kazan (800 kilometara istočno od Moskve) bio meta raketa u sirijskom zračnom prostoru 29. aprila.

Avion koji se vraćao iz ljetovališta u Egiptu, popularnoj zemlji za ruske turiste, spustio se u Kazan kao što je predviđeno i nije pretrpio oštećenja.

Piloti aviona koji je prevozio 159 putnika su rekli da su "otkrili znakove borbi" na tlu Sirije, prema ruskim vlastima.

"Sirijska strana nas je informirala da su u ponedjeljak neidentificirane osobe ispalile dvije rakete zemlja-zrak koje su eksplodirale u blizini civilnog aviona koji pripada ruskoj zračnoj kompaniji", saopćio je jedan dobro informirani izvor, a prenijela agencija Interfax.

Agencija Ria Novosti, pozivajući se na uposlenika ruske ambasade u Damasku, naglasila je da ruske diplomate analiziraju izvještaj o napadu. Rusija, jedna od posljednjih potpora režima u Damasku, suprotstavlja se svakoj vojnoj intervenciji u Siriji.