Nakon 79 godina
0

Rusija vratila Kini pola ostrva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija je u utorak zvanično vratila Kini polovinu ostrva koja su zauzeli 1929. vojnici bivšeg Sovjetskog saveza tokom pograničnog rata.

Kineski i ruski diplomati i vojni zvaničnici održali su ceremoniju otkrivanja novog graničnog markera Heixiazi (Bolšoj Usurjiski) na pograničnom riječnom ostrvu, saopćila je kineska vlada, javila je DPA.

Dvije zemlje potpisale su završni sporazum u julu o spornim područjima duž granice dugačke 4.300 km, dok je Rusija ustupila 174 kvadratna kilometra, uključujući dva mala ostrva na rijeci.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Qin Gang u utorak je izjavio da bi sporazum o granici mogao postati primjer ostalim zemljama kako da rješe "osjetljiva i komplicirana" pitanja.

Kina je saopćila da je Rusija također ustupila ostrvo Yinlong (Tarabarov) koje je, poput ostrva Heixiazi, na sastavku rijeka Heilong i Wusuli na kineskoj granici s ruskim dalekim istokom.

"Iskustvo Kine i Rusije u rješavanju graničnih sporova zaostalih iz istorijskih razloga dokazuje da su mirni dijalog i poštene i razumne konsultacije na ravnopravnoj osnovi najefikasniji način", izjavio je Qin novinarima.

Kazao je da sporazum, koji je došao nakon godina pregovora, "odražava visok nivo kinesko-ruskog strateškog partnerstva".