Vladimir Putin
0

Rusija teži jedinstvenom ekonomskom i viznom prostoru s EU

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Ruski premijer Vladimir Putin potvrdio je u srijedu težnju Rusije za formiranjem jedinstvenog ekonomskog i viznog prostora s Evropskom unijom, javila je agencija Itar-Tass, izvještavajući s pres-konferencije poslije Putinovog susreta sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfledtom u Stockholmu.

Prema Putinovim riječima, postoji mnogo tehničkih problema u pitanju integracije.

"Međutim, to da budućnost Rusije i budućnost evropskih zemalja ne može biti osigurana bez saradnje i integracije - to je apsolutno tačno. Pitanje je u izboru tempa, u izboru oblika te integracije“, rekao je ruski premijer i pružio uvjeravanja da je Rusija spremna na najbližu moguću saradnju s Unijom u tom pravcu, prenijela je ruska državna agencija.

Odgovarajući na pitanje zašto Rusija nije dio EU, Putin je rekao da je to „jedno od najvećih, veoma važnih, pitanja“, prenijela je agencija RIA Novosti.

"Želim da vas uvjerim da je Rusija spremna na najbližu saradnju u tom pravcu i zahvaljujem vam na tom pitanju“, rekao je predsjednik ruske vlade na pitanje stranog novinara.

Putin je podsjetio da je i ranije govorio o mogućnosti formiranja „jedinstvenog privrednog organizma od Lisabona do Dalekog istoka“.

Također, ruski premijer je saopćio da je nedavno između Sankt Peterburga i Stockholma obnovljena morska linija preko koje švedski turisti mogu posjetiti Rusiju kratkoročno bez viza.

Naglašavajući da se time narušava princip reciprociteta u viznom režimu, Putin je rekao da je Rusija ipak krenula ususret svojim partnerima računajući da će to njeni partneri u Švedskoj i drugim zemljama EU uvidjeti i učiniti odgovarajući potez.

Izražavajući razumijevanje za činjenicu da se takve odluke u Uniji teško donose, jer je neophodna saglasnost svih 27 zemalja, predsjednik ruske vlade je dodao da, međutim, EU ima bezvizni režim s mnogim zemljama, uključujući i one sa složenom kriminogenom situacijom, između ostalog s mnogim zemljama Latinske Amerike.

Putin je naveo da mnogi stanovnici, naprimer Dalekog istoka ili Sibira, imaju velike probleme pri vađenju viza jer to ne mogu učiniti tamo gdje žive.

Reinfledt je, sa svoje strane, rekao da učesnice Šengenskog sporazuma nemaju mogućnost da takva pitanja rješavaju bilateralno, ali da se nada da će biti dostignut uspeh u rješavanju pitanja bezviznog putovanja, naveo je Itar-Tass.