Svijet
0

Rusija spriječila šverc projektila za Kinu

FENA
Rusija je spriječila pokušaj grupe mornaričkih oficira da prokrijumčare protupodmorničke projektile vrijedne 18 miliona dolara i avionske bombe iz Rusije u Kinu, izjavili su danas zvaničnici.

"Prije nekoliko dana predali smo spis za pokretanje krivičnog postupka protiv nekih mornaričkih oficira i biznismena, koji su prokrijumčarili 30 protupodmorničkih raketa i 200 avionskih bombi u Tadžikistan, odakle su trebale biti prodate Kini za 18 miliona dolara", rekao je glavni ruski vojni tužilac Sergej Fridinski.

On je na sastanku kojim je predsjedavao predsjednik Dmitrij Medvedev rekao da je municija zadržana u Tadžikistanu.

Glasnogovornik ruske mornarice Igor Digalo potvrdio je da se incident dogodio, ističući da je pokušaj krijumčarenja otkriven u zajedničkoj operaciji vojske, tužilaštva i savezne službe sigurbosti FSB.

Izvor blizak istrazi rekao je da bi s krijumčarenjem mogli biti povezani i viši ruski mornarički oficiri. 'Sada provjeravamo jesu li u toj prevari možda sudjelovali neki viši mornarički oficiri, uključujući viceamdirale i kontraadmirale', rekao je neimenovani izvor agenciji Interfax.

Tužioci iz Tadžikistana saopćili su da nisu dobili dokaze od ruske vojske o zavjeri za krijumčarenje municije u Kinu, koja se nalazi s druge strane planina Pamir.

Nije poznato kome su krijumčari namjeravali prodati municiju ili šta je kupac htio učiniti s time.

Tadžikistansko tužilaštvo još nije zaprimilo dokaze ruske vojske o uroti. 'Čuli smo za slučaj, ali još nismo zaprimili spis', rekao je za agenciju RIA novosti Jusuf Rahmonovte, glavni tadžikistanski vojni tužilac.

U Tadžikistanu se nalazii ruska vojna baza, ali ruski vojnici više ne nadziru granice te države s Afganistanom i Kinom.