Eskalacija sukoba
0

Rusija spremna pomoći u smanjivanju napetosti između Irana i Velike Britanije

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Usred eskalacije pomorskog "rata" između Irana i Velike Britanije u vezi sa zapljenom naftnog tankera, javili su se ruski zvaničnici koji su ponudili pomoć u smirivanju napetosti.

Ranije je objavljeno da je vlada Velike Britanije saopćila da su tri iranska broda pokušala blokirati prolaz britanskom naftnom tankeru u Hormuškom tjesnacu, ali da su se povukla nakon upozorenja s britanskog ratnog broda.

S druge strane, Iranska revolucionarna garda odbacila je tvrdnje da je vojska pokušala zaustaviti britanski naftni tanker u Perzijskom zaljevu, javila je lokalna novinska agencija Fars u četvrtak.

U međuvremenu, britanska vlada je ponovo apelirala na Teheran da smanji krizu između dviju zemalja. Govoreći o tom pitanju, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjakov je također izjavio da je Moskva spremna pomoći u ublažavanju napetosti.

U isto vrijeme, zabrinutost se povećava u Evropi i SAD-u nakon što je Iran počeo povećavati obogaćivanje uranom nakon što je izjavljeno da više neće djelovati u skladu s nuklearnim sporazumom koji je potpisan 2015. godine.

Sjedinjene Američke Države su se povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo su uvele ekonomske sankcije.

Iranski lider Hassan Rouhani upozorio je ranije da će Velika Britanija "osjetiti posljedice" nakon što su zvaničnici Gibraltara i britanske kraljevske mornarice zaplijenili iranski naftni tanker koji je prošle sedmice krenuo prema Siriji.

"Ja sam saopćio Britancima da su oni inicijatori nesigurnosti i kasnije će shvatiti posljedice svojih poteza", istakao je Rouhani.