Dmitri Medvedev
0

Rusija neće biti izbačena iz G-8

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev izjavio kako se prijedlozi da se Rusija izbaci iz Grupe osam (G-8) ne mogu uzeti ozbiljno.

Američki senator John McCain, predsjednički kandidat Republikanske stranke, pozvao je da Rusija bude izbačena iz Grupe osam vodećih svjetskih ekonomija.

Medvedev je, međutim, izjavio: "Potpuno je očigledno da teze o isključenju Rusije izgledaju sasvim neozbiljno. Svjetska 'osmorka' postoji ne zbog toga što se nekome dopada ili ne, nego zbog objektivnosti najvećih ekonomija u najozbiljnijim pitanjima vanjske politike."

Medvedev se obratio medijskim predstavnicima G-8 uoči samita iduće sedmice u Japanu. Transkript intervjua objavio je Kremlj u četvrtak, javio je AP.

Njegovo putovanje u Japan uslijedit će dva mjeseca nakon njegove inauguracije kada je zamijenio Vladimira Putina, koji je sada premijer. Putin je, ipak, ostao na uticajnom položaju, a i dalje je neizvjesno ko će upravljati zemljom.

Medvedev je u intervjuu također ponovio svoju odlučnost da se bori protiv raširene korupcije u Rusiji, što je učinio prioritetom svog prvog mjeseca na dužnosti predsjednika. U srijedu je iznio ambiciozan plan da se bori protiv korupcije za koju je izjavio da je postala "način života" u Rusiji.

Medvedev je izjavio da plan uključuje oštrije kazne za korumpirane zvaničnike, rigoroznije zahtjeve za civilne službenike i sudije i jaču kontrolu građanskog društva. Kazao je da novo zakonodavstvo mora stupiti na snagu do iduće godine.

Borba protiv korupcije trebala bi biti "pitanje časti" za vladu, kazao je.

Ruski predsjednik također je izjavio da će nastaviti politiku koju je odredio Vladimir Putin tokom proteklih osam godina, ali je nagovijestio kako namjerava imati drugačiji stil od svog prethodnika.

"Akcenti u unutrašnjoj i vanjskoj politici sigurno će se promijeniti. Svaki političar, svaki predsjednik ima vlastiti stil. U suprotnome ljudi ih ne bi mogli razlikovati, i to bi bilo dosadno", izjavio je on novinarima.

Jedna od najoštrijih međunarodnih kritika Rusije pod Putinim - i suština McCainovog stava da Rusija treba biti izbačena iz G-8 - jeste da Kremlj guši opoziciju i demokratiju.

Medvedev je izjavio da podržava takmičarsku politiku, "ali ona mora biti racionalna". "To je takmičenje zasnovano na zakonu", kazao je.

"Sistem je izgradila jedna stranka koja je imala hrabrosti da pokaže svoje slabosti prije 20 godina", izjavio je on, misleći na raspad Sovjetskog saveza.