Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija
0

Rusija i dalje protiv usvajanja rezolucije o Siriji

FENA
Rusija se i dalje protivi usvajanju rezolucije o Siriji u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i ta pozicija je nepromjenjena, izjavio je u četvrtak zvanični predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič.

"U kontekstu diskusija koje se vode u New Yorku povodom nove rezolucije o Siriji, želim da skrenem pažnju na komentar ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova poslije samita Šangajske organizacije za saradnju u Astani, da se mi i dalje protivimo usvajanju rezolucije", rekao je Lukaševič.

Tu poziciju utvrdio je prije nekog vremena predsjednik Rusije (Dmitrij Medvedev), i ona ostaje nepromjenjena, dodao je predstavnik ruskog MVP-a, prenosi Itar-Tass.

Lukaševič je, istovremeno, rekao da je „najoptimalniji put rješenja situacije dijalog koji su predložile sirijske vlasti“.

"Smatramo da on treba i može da bude suštinski i da osigura dalje kretanje Sirije putem dubokih promjena, uključujući demokratsku reformu sirijske države i društva, stabilan ekonomski razvoj, poštovanje ljudskih prava i sloboda", dodao je portparol ruskog MVP-a.

Po riječima Lukaševiča, sitaucija u Siriji ostaje krajnje napeta.

Šef ruske diplomatije Lavrov je u srijedu u Kazahstanu pozvao lidere opozicije u Siriji na dijalog s vlastima, rekavši da „nijedna država ne bi trpjela pokušaje direktne pobune“.

"U Siriji situacija nikako nije jednostavna kako se to pokušava predstaviti, tamo djeluje velika grupa oružanih ekstremista. Oni su zauzeli nekoliko naselja i sirijske snage rješavaju zadatak njihovog oslobađanja", rekao je šef ruske diplomatije, osuđujući „svaku primjenu nasilja“.

London i Washington zalažu se u VS UN-a za usvajanje rezolucije kojom bi se osudilo žestoko postupanje s demonstrantima u Siriji i od Damaska tražio koridor za isporuku humanitarne pomoći međunarodne zajedice u tu zemlju.