Svijet
0

Rusija će poslati čovjeka na Mars 2016. godine

NINA
Rusija bi, uz osigurana finansijska sredstva, bila u stanju organizirati i uputiti svemirsku ekspediciju s ljudskom posadom na Mars već 2016., izjavio je danas predstavnik raketno-svemirske korporacije "Energia" Nikolai Bruhanov.

"U korporaciji je izrađen projekt Međuplanetarnog ekspedicijskog kompleksa (MEK), riješeni životni uslovi astronauta, zaštita od radijacije, slijetanje na Crveni planet i povratak na Zemlju", izjavio Bruhanov, prenijela je agencija Itar-Tass.

Prema njegovim riječima, rad na programu Mars, u Rusiji nije prekidan od 2. aprila 1964., kada je prema Marsu lansirana prva sonda "Zond-1" za izučavanje svemirskog prostranstva i testiranje tehnike u uslovima svemirskog leta.

U MEK-u je "akumulirano iskustvo nekoliko generacija znanstvenika i konstruktora desetak firmi kozmičke industrije", rekao je rukovoditelj ruske kompanije koja proizvodi kozmičke aparate.

"Kompleks, koji će se montirati u orbiti, sadržat će službeni modul, pokretnu aparaturu koja se sastoji od nekoliko elektroreaktivnih motora, aparat za slijetanje na Mars i brod za povratak na Zemlju", objasnio je ovaj stručnjak.

Let MEK-a prema Marsu i funkcioniranje sustava životnih uslova za posadu od četiri do šest ljudi, kako je rekao Bruhanov, "osigurava energija pomoću 24-metarske solarne baterije".

Ekspedicija na Mars, prema mišljenju Bruhanova, trajat će više od dvije godine.

"Za organizaciju tog leta, prema našim ocjenama, treba svega 20 milijardi dolara, što je mnogo manje od one koju je nagovijestio SAD", naglasio je ruski stručnjak.

No, kako je jučer izjavio šef ruske Federalne svemirske agencije Anatolij Perminov, Rusija i SAD bi "mogli ujediniti snage u pripremi pilotskog leta na Mars".