Bio "snažno utvrđen"
66

Rusi zauzeli ključni grad na istoku Ukrajine: "Kapija za Donjeck" je skoro potpuno uništena

M. G.
Mariinka (Foto: X)
Mariinka (Foto: X)
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su njegove trupe zauzele ključni grad Mariinku na istoku Ukrajine. Šojgu je rekao predsjedniku Vladimiru Putinu da su jurišne jedinice zauzele "snažno utvrđeno" područje nedaleko od Donjecka, regionalnog glavnog grada pod ruskom kontrolom.

Komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnji rekao je da su se ukrajinske snage preselile u predgrađe Mariinke.

Mariinka - viđena kao kapija za Donjeck - je skoro potpuno uništena.

Odvojeno u utorak uvečer, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko rekao je da su ruske snage granatirale željezničku stanicu u Hersonu, ubivši jednog poručnika policije, a nekoliko je povrijeđenih.

Policija je uspjela uspješno evakuisati većinu od 140 civila koji su u to vrijeme čekali evakuacijski voz, rekao je on na Telegramu, najvjerovatnije spriječivši mnogo veće žrtve.

Mariinka, nekada dom za 10.000 ljudi, ostala je u ukrajinskim rukama tokom rata Kremlja u istočnoj Ukrajini, koji je počeo kada je Rusija zauzela i anektirala Krim 2014. godine, a njene posredničke snage okupirale dijelove regiona Donjeck i Lugansk.

Kada je 2022. počela invazija u punom obimu, Mariinka se našla pod nemilosrdnim ruskim napadom i evakuisana je.

"Devet godina su oružane snage Ukrajine napravile moćno utvrđeno područje koje je povezano podzemnim prolazima", rekao je Šojgu, dodajući da je ovo utvrđeno područje sada napuklo.

“Svaka ulica ima svoje dobro utvrđene i prilično dobro zaštićene objekte od svih napada, kako iz zraka tako i artiljerije, dugotrajne vatrene tačke, složene podzemne komunikacione sisteme.

Putin je ovo hvatanje pozdravio kao "uspjeh", rekavši da su ukrajinske trupe sada potisnute dalje od Donjecka, koji redovno granatiraju sa Mariinke.

Lider Kremlja je također rekao da ruske snage sada imaju "priliku da pređu u šire operativno područje" u regionu Donjecka.

Ukrajinska vojska je prvobitno negirala rusku tvrdnju, a ukrajinski vojni blogeri su izvijestili da se ukrajinske trupe zadržavaju u malom području zapadne Mariinke.

Ali, govoreći na konferenciji za novinare u utorak, komandant ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužnji, potvrdio je da su se ukrajinske trupe povukle.

"Mi štitimo svaki komad naše zemlje. Svaki komad. Ali kada na ovom uskom komadu neprijateljske granate počnu da kopaju ovo mjesto zajedno sa kamenjem, zemljom, sa našim vojnicima, životi naših vojnika su nam važniji", on je rekao.

General Zalužnji je primijetio da je Mariinka držana skoro dvije godine, ali da je uništena "ulicu po ulicu, kuću po kuću".

"Mariinke više nema", dodao je.

Ukrajina koristi ovaj grad kao odbrambenu barijeru od 2014. godine, kada su borci koje podržava Rusija zauzeli velike dijelove istočnih regija Donjecka i Luganska.

Predsjednik Putin pokrenuo je invaziju na Ukrajinu u punom obimu u februaru 2022.

Posljednjih sedmica, ruske snage su intenzivirale svoje napade na nekoliko ključnih područja bojišnice dugog više od 1.200 km (745 milja).

Uz Mariinku, oni pokušavaju da opkole Avdijevku - još jedan ključni grad u blizini Donjecka.

Ukrajinske snage nastoje da prošire svoj mostobran na lijevoj (istočnoj) obali rijeke Dnjepar u južnoj Ukrajini.

Prošle sedmice, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da vojska zemlje planira mobilizirati do 500.000 dodatnih ljudi - iako je general Zalužnji u utorak porekao da je vojska izdala zahtjev za bilo kakav određeni broj vojnika.

Komentari predsjednika Zelenskog dolaze u trenutku kada se Ukrajina suočava s nedostatkom municije usljed zastoja u pomoći svojih ključnih saveznika u SAD-u i EU.

Kontraofanziva Kijeva je zaustavljena početkom zime i postoji bojazan da bi Rusi mogli jednostavno nadmašiti Ukrajinu.

No, u utorak je bilo dobrih vijesti za Ukrajinu, pošto je rusko ministarstvo odbrane potvrdilo da je jedan od njenih ratnih brodova oštećen u ukrajinskom napadu na luku Feodosija na okupiranom Krimu. Jedna osoba je poginula, saopćili su zvaničnici.

Šef ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva rekao je da su ratni avioni uništili desantni brod Novočerkask, koji se koristio za kretanje trupa i teške opreme, u ranim jutarnjim satima utorka.

Šojgu je u utorak iznio detalje o šteti na brodu predsjedniku Vladimiru Putinu, prije nego što je izjavio da su ruske snage zaustavile ukrajinsku kontraofanzivu i da sada guraju naprijed na svim frontovima.

Ruska državna televizija ranije je prikazala kako on govori Putinu: "Južni odredi grupe Jug danas su potpuno oslobodili naselje Mariinka, koje se nalazi pet kilometara jugozapadno od Donjecka".