Veliki gubici
20

Rusi pokušavaju opkoliti Avdivku, Ukrajinci odbili deset napada u 24 sata

S. M.
Ruska vojska nastavlja sa pokušajima opkoljavanja grada Avdivke u Donjeckoj oblasti. Kako je saopćio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na frontu su se u protekla 24 sata dogodila 72 borbena okršaja.

"U zoni odgovornosti Operativne strateške grupe Tavriia na frontu Avdivka, Rusi nastavljaju da pokušavaju da opkole Avdivku. Naši vojnici su odbili više od 10 neprijateljskih napada u posljednja 24 sata", saopćeno je.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije u najnovijem dnevnom izvještaju sa ukrajinskog fronta naglašava da je Avdivka glavna prepreka sprječavanju ruskih snaga u njihovom širem cilju preuzimanja kontrole nad Donjeckom oblasti.

"Ruski napad vjerojatno se izvodi s više oklopnih bataljona koji pokušavaju okružiti grad. To će vjerojatno biti najznačajnija ofanzivna operacija koju je Rusija poduzela najmanje od januara 2023. godine", navodi se.

Smatraju da su ukopane ukrajinske snage do sada vjerovatno zadržale rusko napredovanje, pri čemu su Rusi pretrpjeli velike gubitke u opremi i ljudstvu. Smatraju da se čišćenje Avdivke za Ruse čini sve manje vjerovatnim u kratkom periodu.