Svijet
14

Rusi nakon incidenta na Egejskom moru: Neka Turska prekine provokacije

Klix.ba
Ruski razarač Smetlivi usidren u blizini italijanske obale
Ruski razarač Smetlivi usidren u blizini italijanske obale
Rusko ministarstvo odbrane izjavilo je kako je Turska namjerno izazvala incident koji se nedavno desio u blizini grčke obale kada je razarač Smetlivi ispalio pucnje upozorenja prema turskom ribarskom brodu.

"Ankara mora razmisliti o mogućim posljedicama svojih nesmotrenih radnji, posebno kada su u pitanju ovakve provokacije. Na svu sreću tragedija je izbjegnuta", izjavili su iz ministarstva odbrane.

Naime, kako su izjavili iz Ministarstva, turski brod je namjerno prišao previše blizu razaraču Smetlivi, te se posada tog broda oglušila na upozorenja sa istog. Kako tvrde iz Moskve, posada razarača bila je prinuđena ispaliti nekoliko pucnjeva upozorenja kako bi bila izbjegnuta tragedija s katastrofalnim posljedicama.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je kako će zvaničan stav Ankare o ovom pitanju biti iznesen tek nakon što tamošnje nadležne službe prikupe dovoljnu količinu informacija.

Podsjećamo, ovaj incident došao je u vrijeme povećanih tenzija između dviju zemalja, posebno zbog toga što su turski avioni srušili jedan ruski vojni mlaznjak zbog navodnog narušavanja turskog zračnog prostora.

Vladimir Putin je ovaj čin nazvao "zabadanjem noža u leđa".