Izvještaj UN-a
0

Ruševine u Gazi podsjećaju na razorni zemljotres

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pojas Gaze podsjeća na zonu pogođenu zemljotresom, ocijenili su u utorak Ujedinjeni narodi, dok UN-ove humanitarne agencije koriste primirje da procijene štete pričinjene od početka izraelske ofanzive krajem decembra.

"Pojas Gaze je sada kao zona pogođena zemljotresom", izjavio je u Ženevi novinarima Guido Sabatinelli, zvaničnik za zdravstvo agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA).

"Mnoge porodice nemaju gdje, jer su njihove kuće srušene", rekao je Sabatinelli.

Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) poduzima sve mjere da podijeli opremu za izradu skloništa za 80.000 osoba bez ikakvih mogućnosti za stanovanje.

"Teško je procijeniti, ali trebat će dani i sedmice da se povrate na pređašnju situaciju", rekla je Dorothea Krimitsas, glasnogovornica MKCK-a u Ženevi.

Prema glasnogovornici Krimitsas, "stepen destrukcije i opustošenosti je ogroman u pojasu Gaze, i treba sačekati da se završe procjene o trenutnim štetama pa da vidimo stanje najugroženijih mjesta.

Rokovi za oporavak humanitarne krize zavise ne samo od pristupa pojasu Gaze već i od načina kako će te operacije biti vođene, smatra UN.

Za UNRWA, uprkos prekidu vatre, prisustvo izraelskih vojnika u pojasu Gaze dovodi u pitanje i sigurnost njegovih operacija.