Catherine Ashton
0

"Rušenje kuća u istočnom Jerusalemu je prepreka miru"

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Rušenje palestinskih kuća koje je predviđeno u istočnom Jerusalemu u sklopu arheološkog projekta koji je odobrila izraelska općina Jerusalem je "prepreka miru", rekla je u srijedu visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton.

"Jevrejske kolonije (u arapskoj četvrti) i rušenje (palestinskih) kuća su ilegalni u pogledu međunarodnog prava, predstavljaju smetnju miru i prijetnju da je rješenje o dvije države nemoguće", upozorila je Ashton u saopćenju.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnost podsjetila je da EU "nikada nije priznala izraelsku aneksiju istočnog Jerusalema".

Ashton je govorila u prilog otvaranja "pregovora o rješavanju statusa Jerusalema kao budućeg glavnog grada dviju država" i pozvala Izrael da se "suzdrži od mjera koje bi mogle dovesti do povrede indirektnih pregovora koji su u toku" između Izraelaca i Palestinaca.

"Ovi pregovori su doprinos našem planu podrške i dvije strane se moraju ozbiljno angažirati u njima", rekla je ona.

Komisija za planiranje i izgradnju izraelske općine Jerusalem odobrilo je 22. juna projekt koji je nazvan "Kraljevski vrt" na hebrejskom (pozivajući se na vrtove kralja Salomona) u arapskoj četvrti Silwana gdje su se porodice jevrejskih doseljenika naselile među 12.000 Palestinaca.

Općinskim planom je predviđeno rušenje 22 palestinske kuće koje su izgrađene bez izraelskih dozvola, dok će 66 drugih kuća izgrađenih bez dozvola biti legalizirano retroaktivno.

Slučaj je još osjetljiviji zato što međunarodna zajednica nije priznala izraelsku aneksiju istočnog sektora Svetog grada, okupiranog u ratu juna 1967. godine.

Izrael je proglasio Jerusalem svojim "vječnim i ujedinjenim" glavnim gradom, dok Palestinci hoće da od istočnog dijela naprave glavni grad svoje buduće države.