Svijet
0

Rupel odbacio prigovore o usporavanju hrvatskih pregovora

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel govorio je u srijedu na konferenciji za novinare o rezultatima slovenskog predsjedanja Europskom unijom koje je završeno 30. lipnja, odbacivši prigovore o usporavanju hrvatskih pristupnih pregovora u prvoj polovici godine.

Na početku slovenskog predsjedateljskog mandata Hrvatska se "zaplela" s primjenom ZERP-a, objasnio je Rupel razlog usporavanja hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

"Zaplet s primjenom ZERP-a zahtijevao je mnogo vremena i energije, a to je bio ne samo europski nego i slovenski problem", rekao je slovenski ministar.

Rupel je istaknuo da je Slovenija zainteresirana da Hrvatska što prije postane članicom Europske unije.

"No, inzistiramo da se pitanje granice sa Slovenijom riješi prije ulaska Hrvatske u integraciju", dodao je Rupel.

Što se tiče zastoja u ratifikacijskom procesu Lisabonskog ugovora, Rupel je iznio mišljenje da je teško očekivati da će Hrvatska bez ratifikacije ugovora u svim članicama postati članicom EU-a iako je to, kako je dodao, moguće.

U vezi sa slovenskim predsjedanjem EU-om, koje je Slovenija s 1. srpnja prepustila Francuskoj, Rupel je ocijenio da je ono bilo uspješno i da je Slovenija na tom mjestu realizirala "sve zacrtane ciljeve".

Što se tiče približavanja Uniji zemalja zapadnog Balkana, Rupel je rekao da je i na tom području, koje je bilo jedan od prioriteta slovenskog predsjedanja, napravljen uspjeh.

Po njegovim su riječima sve zemlje u regiji bliže Uniji, a Balkan "nikad nije bio stabilniji nego što je danas".