Svijet
0

Rumsfeld posjetio bagdadski zatvor Abu Ghraib

NINA
Američki sekretar odbrane Donald Rumsfeld, koji je jučer iznenada doputovao u Irak, posjetio je bagdadski zatvor Abu Ghraib, mjesto gdje su vojnici SAD-a zlostavljali iračke zatvorenike, što je šokiralo svjetsku javnost i izazvalo bijes Arapa.

Rumsfield je posjetio zatvor s načelnikom združenog glavnog štaba vojske SAD-a generalom Richardom Myersom s kojim je doputovao u Irak u pokušaju smirivanja situacije nakon skandala u vezi s mučenjem iračkih zatvorenika.

Po dolasku u Bagdad Rumsfeld je izjavio da je voljan objelodaniti sve fotografije zlostavljanja iračkih zatvorenika, ali da mu je savjetovano da to ne učini, prenijela je agencija DPA.

Pentagon nije želio objelodaniti još neobjavljene fotografije o mučenjima zatvorenika s obzirom da bi to predstavljalo kršenje njihovih prava, rekao je Rumsfeld, precizirajući da njegovo ministarstvo posjeduje više od hiljadu fotografija na kojima se vide i američki vojnici.

Tokom leta iz Washingtona prema Iraku Rumsfeld je demantovao da Pentagon pokušava zataškati taj skandal.

"Ukoliko neko misli da sam u Iraku da bih ugušio vatru, griješi", rekao je on novinarima u avionu ističući da je američkoj administraciji "stalo da se prema zatvorenicima postupa pravično i da se vojnici tako ponašaju i da sistem zapovijedanja funkcionira", prenio je Reuters.

Rumsfeld se u Bagdadu sastao sa zapovijednikom američkih snaga generalom Ricardom Sanchezom i novim šefom američkih zatvora u Iraku generalom majorom Geoffreyjem Millerom.

Rumsfeld je u srijedu, 12. maja u senatu ocijenio da skandal u vezi sa zlostavljanjem iračkih zatvorenika predstavlja "udarac za zemlju", procjenjujući da će o tomu idućih sedmica vjerojatno biti otkriveno još detalja.

On je pred Odborom za oružane snage u kongresu uputio izvinjenje zlostavljanim iračkim zatvorenicima i preuzeo odgovornost za loše postupanje američkih vojnika u zatvoru Abu Ghraib, ali nije ponudio ostavku.