Svijet
0

Roberto Lückert: Rasprava o komunizmu u 21. stoljeću nije prioritet

FENA
Hugo Chavez; Foto: Reuters
Hugo Chavez; Foto: Reuters
"Rasprava o komunizmu u 21. stoljeću nije prioritet. Venezuela ima žurnijih problema", kazao je nadbiskup Roberto Lückert, kritizirajući nemarnost predsjednika Chaveza za nacionalna pitanja.

Po nadbiskupovome mišljenju, predsjednik je previše zauzet "rješavanjem problema Argentine i Bolivije, te postavljanjem asfalta u Nikaragvi".

"Dok Predsjednik razmišlja kako pozajmiti novac drugim državama, zabrinjava stanje naših industrija i unutarnje proizvodnje. To je samo jedna od brojnih predsjednikovih proturječnosti. Zemlja je u rasulu, Predsjednik dariva državni, a ne svoj novac", kazao je nadbiskup. Potom je upozorio na pretjerane vojne troškove. Rijeka novca je za nabavku oružja i vojne opreme izišla iz državne kase, a taj se novac mogao potrošiti za poboljšanje javnoga zdravstva, obrazovanje, unaprjeđenje produktivnosti i promidžbu kampanje o vrednoti rada, shvaćenoga kao kršćanske vrline, ističe nadbiskup.

Nadbiskupove primjedbe potvrđuju nedavno pisanje New York Timesa, prema kojemu su "vojni venezuelanski troškovi u posljednje dvije godine premašili 4 milijarde dolara, tako se zemlja pretvorila u najvećeg nabavljača oružja u Latinskoj Americi, a izjednačila se s Pakistanom i Iranom". Prema izvješću venezuelanskoga Ministarstva obrane, za sigurnost predsjednika Chaveza pošle je godine potrošeno više od 30 milijuna dolara.